Alueelliset hankkeet

  • Kestävä kehitys Lounais-Suomen kirjastoissa – Missä ollaan, minne mennään? -hankkeen tavoitteena on tuoda kirjastoja esiin kiertotalouden keskuksina sekä hidastamisen mahdollistajina. Samalla luodaan kestävän kehityksen tiekartta, jonka avulla alueen kirjastot voivat ottaa konkreettisia askeleita kestävyytensä kehittämiseen.

    Missä siis ollaan? Kirjastoissa tehdään jo paljon hyvää työtä kestävän kehityksen eteen. Tärkeää on tehdä se myös näkyväksi – niin hyvien tekojen vaikuttavuus kasvaa. Hankkeen aikana tuotetaan materiaaleja viestintään ja tapahtumiin, joiden avulla kirjastot voivat näyttää sitoutumisensa kestävyyteen, rohkaista asiakkaita kestävää kehitystä tukevien palvelujen pariin ja siten entisestään kasvattaa ekologista ja sosiaalista kädenjälkeään.

    Entä minne mennään? Kirjastoalalla on tehty pitkäjänteistä työtä koko alan kestävyyden kehittämiseksi. Jo tehdyt alueelliset ja kansalliset hankkeet toimivat arvokkaana pohjatyönä tiekarttatyölle. Tiekartta määrittelee kestävän kehityksen lupauksia, joiden avulla kirjastot voivat navigoida kohti yhä kestävämpää tulevaisuutta. Hanke toteutetaan yhteistyössä Kemiönsaaren, Marttilan, Porin, Pöytyän, Taivassalon ja Turun kirjastojen kesken, mutta sen on tarkoitus hyödyttää koko alueen kirjastoja.

    Hankkeen esittely 8.2. AKE-infopläjäyksessä
    Hankkeen toteutussuunnitelma

    Lisätietoja:

    Ella Metsälä, hanketyöntekijä
    ella.metsala@turku.fi
    +385 44 907 4353

  • Nyt tapahtuu! oli tapahtumatuotannon kehittämiseen tähtäävä hanke, jonka tavoitteena oli aktivoida alueen kirjastoja järjestämään omia tapahtumiaan. Samaan tapaan vuoden 2022 Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -hankkeen kanssa luotiin valmiita tapahtumapaketteja, joita kirjastot voivat tilata, mutta samalla edellytettiin myös kirjaston oman tapahtuman järjestämistä. Kirjastoja kannustettiin tavoittelemaan uusia kohderyhmiä tai kokeilemaan aivan uudenlaisia tapahtumakonsepteja.

    Hankkeessa järjestettiin myös tapahtumatuotantoon liittyviä koulutuksia, sekä alettiin luoda verkostoa alueen kirjastoissa tapahtumia järjestävien ihmisten kesken. Tapahtumatoimintaan liittyvälle yhteistyölle, kuten hyvien ideoiden, tapahtumakonseptien sekä käytännön vinkkien jakamiselle on tarvetta, ja se koetaan kirjastoissa tärkeäksi. Kirjastot toivovatkin voivansa helpottaa omaa työtaakkaansa jakamalla yhteisesti tapahtumien järjestämiseen liittyviä tehtäviä. Myös vertaistuen saaminen motivoi tapahtumanjärjestäjiä tekemään yhteistyötä keskenään.

    Hanketta koordinoi projektikoordinaattori Miia Utriainen. Hän jatkaa vuoden 2024 AKE-töissä sijaisena ja koordinoi tapahtumaihmisten verkostoa ja auttaa mielellään muutenkin tapahtumien kanssa. Miiaan saan yhteyden sähköpostilla tai puhelimitse: miia.utriainen@turku.fi ja 040 356 4356.

    Nyt tapahtuu! -hankkeen loppuraportti

  • Hankkeen tarkoitus oli tuoda uusia teknologisia, yhteiskunnallisia ja muita ajankohtaisia ilmiöitä tutuksi ihmisille Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastoissa. Hankkeessa suunniteltiin ja hankittiin kirjastoille valmiita laadukkaita tapahtumapaketteja, joita omiin tiloihinsa tuomalla pienetkin kirjastot voivat välittää ihmisille luotettavaa tietoa tiiviissä ja helposti omaksuttavassa muodossa. Hanke tarjosi kirjastoille sekä valmiit tapahtumapaketit että niihin liittyvät markkinointimateriaalit ja ohjeet tapahtuman järjestämiseen. Hankkeen yhteistyökumppaneiksi haluttiin korkeakouluja, yrityksiä, kunnan muita toimialoja sekä yhdistyksiä. Kevään 2022 aikana tapahtumapaketteja luotiin neljä:

    • Osaatko varautua poikkeustilanteisiin?
    • Koe virtuaalitodellisuus!
    • Avaruus ja satelliitit
    • Mistä energiaa tulevaisuudessa?

    Hankeella haluttiin helpottaa kansalaisten luovimista tietotulvassa ja auttaa ihmisiä pysymään mukana teknologian ja yhteiskunnan kehityksessä. Luotettavan tiedon tarjoaminen tiiviissä ja helposti omaksuttavassa paketissa oli hankkeen tärkeä tavoite. Hankkeen rahoituksella kustannettiin vähintään yksi tapahtuma kaikille halukkaille kunnille. Hankkeen rahoituksella kustannettujen tapahtumien lisäksi kirjastot saivat ostaa lisätapahtumia omarahoituksella.

    Hanketta koordinoi projektikoordinaattori Selina Raunio.

    Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -projektin loppuraportti

  • Turun kaupunginkirjasto on alueellista kehittämistehtävää hoitava kirjasto. Yleisten kirjastojen digihanke alkoi syksyllä 2019 ja jatkui vuoden 2021 kesään. Hankkeen tarkoituksena oli edistää digitukea Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastoissa kehittämällä kirjastojen henkilöstön osaamista ja vahvistamalla valtiovarainministeriön AUTA-hankkeen yhteydessä luotua toimintamallia.

    Hankkeen tausta

    Ennen digihanketta tapahtui jo paljon. Anu Ojarannan vuonna 2018 tekemässä tutkimuksessa kartoitettiin Lounais-Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnan digitaidot. Samalla selvitettiin jokaisen kirjaston tilat ja laiteresurssit, jotta digineuvontaa voidaan järjestää. Tutkimus antoi tärkeää tietoa ja on ollut digihankkeessa tehtävän kehittämistyön perustana. Sen pohjalta myös Yleisten kirjastojen neuvosto YKN laati suosituksensa kirjastojen henkilökunnan digitaidoista ja digituen antamisesta kirjastoissa.

    Koulutukset ja verkko-oppiminen

    Digihankkeen tehtäviin kuului henkilöstön osaamisen vahvistaminen ja verkostomaisen toimintamallin luominen. Digitaitoja vahvistavaa koulutusta annettiin sekä lähiopetuksena että webinaarien avulla. Keväällä 2019 Lounais-Suomen kirjastojen henkilökunnan kouluttamiseen suunnattu Digikiertue 1 tavoitti kahdeksan paikkakuntaa ja 107 osallistujaa. Kevään Digikiertue kattoi arviolta 21 % Lounais-Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnasta. Syksyllä 2019 ja alkuvuodesta 2020 Digikiertue 2 pysähtyi 11 paikkakunnalla, ja digitaitoja oppimassa oli 90 kirjastoammattilaista 25 eri kirjastosta. Koulutuskiertueet tavoittivat siis lähes 200 kirjastolaista alueella.

    Hankkeen aikana luotiin myös yleisten kirjastojen verkko-oppimisympäristö Liboppi, joka on hankkeen jälkeen vakiinnuttanut paikkansa kirjastolaisten käytössä. Liboppi antaa mahdollisuuden itsenäiseen opiskeluun ja osaamismerkkien suorittamiseen paikasta ja ajasta riippumatta. Alusta valmistui syksyllä 2019 ja laajeni heti valtakunnalliseksi. Valtakunnallinen toimituskunta koordinoi kurssien tuotantoa. Kurssien sisällöntuotanto on aktiivista eri puolilla Suomea. Osa kursseista on alueellisia, osa taas nostetaan kaikkien AKE-alueiden kirjastolaisten hyödynnettäväksi.

    Digitutorit ja verkostotoiminta

    Digihankkeen aikana perustettiin Digitutorit-työryhmä. Digitutorit seuraavat digiasioita aktiivisesti ja kokoontuvat kahdesti vuodessa toiminnallisiin tapaamisiin. Digitutorit vievät omiin kirjastoihinsa vinkkejä siitä, miten digitaalisia teknologioita voi käyttää kirjastotyön arjessa. Toiminnalla tuetaan kirjastolaisten digitaitojen ylläpitämistä ja kehittämistä.

    Hankkeen aikana vahvistettiin myös digituen tarjoajien verkostoja Lounais-Suomessa. Yhteistyötä tehtiin AKE-alueella käynnissä olleiden maakunnallisten digihankkeiden kanssa, ja tarkoituksena oli tätä kautta saada turvattua sitä, että ihmiset saavat digitukea jokaisella alueen paikkakunnalla.