Liboppi

Liboppi on Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnalle suunnattu verkko-oppimisalusta, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä täydennyskoulutuskursseja.

Ohjeita Libopin käyttöön:

Rekisteröityminen Liboppiin onnistuu liboppi.fi -etusivulla kirjaudu-painikkeen takaa. Tarkemmat ohjeet löydät alta. Jos et löydä ohjeista etsimääsi tietoa, ota yhteyttä Turun AKEen; ake-kirjasto@turku.fi.

Libopin peruskäyttöä käsittelevät videot Youtubessa:

Videot on tehnyt Hanna Hyttinen Joensuun AKEsta

Libopin kurssit

Libopissa on sekä kaikille Suomen kirjastolaisille yhteisiä kursseja että pelkästään tietyn AKE-alueen henkilökunnalle tarkoitettuja kursseja. Alta löydät kurssiesittelyt sekä tiedot kurssien avaimista.

  • Kuntien yhteinen E-kirjasto

    Kurssi perehdyttää kirjastojen henkilökuntaa kuntien yhteisen E-kirjaston käyttöön. Koulutuksessa kerrotaan mm. E-kirjaston asiakkaaksi rekisteröitymisestä, sovelluksen käytöstä ja taustaprosesseista, kuten palautteiden käsittelystä. Voit käydä läpi koko koulutuksen tai vain ne asiat, jotka sinua kiinnostavat. Arvioitu suoritusaika on vain 30–60 minuuttia. Kurssille ei tarvita kurssiavainta. Kurssi ilmestyy myöhemmin myös ruotsinkielisenä.

    Girjájin: saamelaista kulttuuria ja kirjallisuutta kirjastolaisille

    Girjájin-kurssi Libopissa tarjoaa perustietoja saamelaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta. Girjájin on suunnattu kirjastolaisille, jotka tarvitsevat saamelaistietoa työssään – eli ihan kaikille!  Kurssi muodostuu videoluennoista sekä pohdinta- ja keskustelutehtävistä. Luennoitsijoina on saamentutkimuksen ja saamelaisen kirjallisuuden guruja. Kurssin suorittamiseen menee aikaa noin neljä tuntia. Girjájin-kurssi on tehty Suomen saamelaisen erikoiskirjaston ja Lapin AKEn yhteistyönä. Kurssille ei tarvita kurssiavainta.

    Hei me vinkataan!

    Kurssilla käydään läpi vinkkauksen perusteita monesta eri näkökulmasta. Millainen on hyvä vinkkari ja hyvä esiintyjä yleensä? Miten laaditaan kiinnostava esitys? Mikä on vinkkauksen ydinsanoma? Mistä eri kulmista kirjoja voi lähestyä? Millaisia retorisia ja visuaalisia keinoja vinkkari voi käyttää?  Kurssi on suunnattu pääasiassa niille, joilla ei ole vielä juurikaan kokemusta vinkkauksesta sekä niille, jotka haluavat kerrata asioita pitkän tauon jälkeen. Mikään ei estä konkareitakaan tulemasta mukaan, sillä aina voi oppia jotain uutta! Verkkokurssin tavoitteena on rohkaista tekemään kirjavinkkausta ja esiintymistä sekä lisätä uskallusta olla innostunut kirjoista. Kurssin sisältöä soveltamalla saa ideoita myös muuhun esiintymiseen ja muiden esitysten laatimiseen.  Kurssin kesto noin 3–4 h ja kurssiavain on sana kirjavinkkaus. On suositeltavaa tehdä kurssi pienissä paloissa. 

    Seniorityö kirjastossa

    Kurssilla käydään läpi kirjaston seniorityön osa-alueita: ikääntyvien kohtaamista, seniorityön verkostoja, hankkeita ja kulttuuritarjontaa. Vinkkejä löytyy myös digiopastuksen aloittamiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi pohditaan, miten ja mistä tavoitetaan ikääntyviä asiakkaita ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kurssi on suunnattu pääasiassa aloitteleville seniorityötä tekeville kirjastolaisille, mutta myös konkarit voivat löytää sieltä uusia ideoita.  Seniorityö kirjastossa -kurssi on tehty opinnäytetyönä SeAMKissa. Materiaalin on koonnut yhteen opiskelija Oili Turja. Sisältöjen tekemiseen on osallistunut useampi henkilö Helsingin ja Porvoon kaupunginkirjastosta. Kurssiavainta ei tarvita.

    Kokoelmatyön ytimessä: valinnasta poistoon
    Kokoelmatyön ytimessä -verkkokurssi on itsenäinen jatko-osa aikaisemmin julkaistuun Kohti kokoelmatyötä -verkkokurssiin. Kurssi keskittyy nimensä mukaisesti kokoelmatyön perusasioihin, eli aineiston valintaan, poistotyöhön, sekä kokoelmanhoidolliseen osaamiseen. Kurssisisällön keskiössä on kokoelmatyötä käsittelevä podcast, jossa käytännön kokoelmatyötä tekevät asiantuntijat keskustelevat kokoelmatyön keskeisistä asioista. Arvioitu suoritusaika noin 6-7 tuntia, lisämateriaalien kanssa noin 10 tuntia. Kurssille ei tarvita kurssiavainta.

    Tapahtumatuotanto kirjastossa
    Miten järjestät onnistuneen tapahtuman kirjastossa? Miten määrittelet tapahtumien kohderyhmän/yleisön sekä tapahtuman tavoitteet ja miksi se on tärkeää? Koulutuksessa tutustut tapahtumatuotannon suunnittelu- ja toteutusprosessiin ja opit tuottamaan tapahtumia kirjastossa suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Koulutus on tarkoitettu koko kirjaston henkilökunnalle.  Koulutuksen aikana opit tapahtumatuotannon prosessin teoriaa, saat hyviä vinkkejä onnistumiseen käytännönläheisten tehtävien avulla. Koulutuksen jälkeen tunnet tapahtuman tuotantoprosessin ja osaat suunnitella ja toteuttaa eri tyylisiä tapahtumia kirjastossa. Kesto noin 6-8 tuntia. Pääset kurssille kurssiavaimella tapahtuma.

    Palvelumuotoilu / Service Design
    Tvåspråkiga kurs! Palvelumuotoilu on menetelmä, jossa asiakas on keskipisteessä, ja lähtökohtana on asiakkaiden tarpeet ja kokemukset. Menetelmän avulla voidaan kehittää palveluja ja saada ne mahdollisimman käyttäjäystävällisiksi ja oleellisiksi asiakkaille. Tällä kurssilla saat tietoa palvelumuotoilun perusteista sekä saat ideoita siitä, miten voit hyödyntää menetelmää omassa kirjastossasi! Kesto noin 5 tuntia. Pääset kurssille kurssiavaimella muotoilu.

    Mediasiltoja rakentamassa
    Mediametka ry:n Mediasiltoja rakentamassa-verkkokurssi sisältää tietoiskun mediasta ja mediakasvatuksesta, sekä teksti- ja videosisältöä liittyen ylisukupolviseen sekä kulttuurisensitiiviseen mediakasvatukseen. Mukana on myös tuntisuunnitelmia omien mediatyöpajojen järjestämiseen kaikille taustasta ja ikäryhmästä huolimatta. Kurssin suoritusaika on noin 6 tuntia. Kurssille ei tarvita kurssiavainta.

    Yleisten kirjastojen saavutettavuus
    Kurssi jakaantuu kolmeen moduuliin. Ensimmäisessä moduulissa tutustut kirjastojen saavutettavuuteen strategisesta näkökulmasta, toinen moduuli käsittelee saavutettavuutta digitaalisessa ympäristössä ja kolmas moduuli perehdyttää näkökulmiin tilojen saavutettavuudesta. Yleisten kirjastojen saavutettavuus -kurssin kunkin moduulin suorittaminen kestää aiemmasta osaamisesta riippuen noin 3-9 tuntia. Pääset kurssille kurssiavaimella SAAVUTETTAVA.

    Kirjastot ja demokratia
    Opintokokonaisuuden tavoitteena on syventää kirjastoissa työskentelevien käsitystä siitä, miten yleiset kirjastot pystyvät toteuttamaan kirjastolain §2 kohtaa ’edistää aktiivista kansalaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa’. Kurssin sisältö koostuu neljästä moduulista, jotka käsittelevät aihetta eri näkökulmista. Moduulit koostuvat luentovideoista ja jokaiseen videoon liittyy kertaava tehtävä. Pääset kurssille kurssiavaimella KIRDEM2223.

    Kohti kokoelmatyötä
    Kurssi sisältää kokoelmatyön perusasioita, ja se on rakennettu vuorovaikutuspohjaisesti. Tavoitteena on jakaa kentän kokoelmatyön tuntemusta ja hyviä käytänteitä. Kurssi sisältää keskustelu- ja pohdintatehtäviä, jotta kokoelmiin liittyvää tietämystä, kysymyksiä ja pohdintoja saadaan näkyviksi ja jaettaviksi. Kurssi koostuu kolmesta osasta: kokoelmapolitiikat ja –linjaukset, kokoelmatyö, sekä digitaalinen kokoelma ja digimedian rooli. Kurssin arvioitu suoritusaika on 4,5 tuntia, lisämateriaalien kanssa noin seitsemän tuntia. Kurssille ei tarvita kurssiavainta!

    Nuortenosastolle!
    Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka kohtaavat kirjastotyössään nuoria. Kurssi keskittyy nuorten vapaa-ajankirjastopalveluihin, eli koulu- ja oppilaitosyhteistyö ei kuulu tähän kokonaisuuteen. Sisältöinä kurssilla ovat mm. nuorten kohtaaminen, nuortenosaston aineistot ja tapahtumat sekä yhteiskehittäminen. Pääset kurssille kurssiavaimelle sjkerte.

    YKN:n digitaitosuositukset (9/2021 julkaistu ajantasaistettu kurssi)
    Kurssi pohjautuu Yleisten kirjastojen neuvostojen (YKN) suositukseen digitaidoista ja digituen antamisesta kirjastoissa. Kurssi kokoaa yhteen materiaaleja, joihin tutustuttuaan opiskelija hallitsee perustasolla YKN:n digitaitosuositusten pääkohtien sisältöjä. Pääset kurssille kurssiavaimella YKN.
    Vanhempi versio tästä kurssista löytyy Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelliselta kurssialustalta.

    Finnan perusteet
    Kurssi on tarkoitettu täydentäväksi aineistoksi Finnan peruskoulutukseen tai itsenäisesti suoritettavaksi perehdytysaineistoksi. Kurssi tarjoaa tietoa Finnasta kiinnostuneille ja Finnaan liittymistä suunnitteleville organisaatioille. Se toimii myös perehdytyksenä Finnassa mukana olevien organisaatioiden henkilökunnalle Finnan tarjoamiin palveluihin ja mahdollisuuksiin. Kurssille ei tarvita kurssiavainta!

    Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen
    Kurssi on perehdytys (nuorten) aikuisten lukutaidon tukemiseen kirjastossa. Kurssi pohjautuu Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa yhteistyössä kirjastoammattilaisten kanssa luotuun verkkokäsikirjaan Lukulux.fi, joka sisältää käytännössä testattuja toimintatapoja, sekä runsaasti lisätietoa lukemattomuudesta. Pääset kurssille kurssiavaimella lukulux

    Selkokielen perusteet
    Kurssilla perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja -ohjeisiin. Koulutuksen jälkeen tunnet selkokielen perusteet ja osaat muokata viestintää sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä ymmärrettävämmäksi. Kurssi on tarkoitettu vain kirjastojen työntekijöille ja kirjastoalan opiskelijoille. Kurssiavain on lähetetty sähköpostilla tämän sivuston uutiskirjeen tilaajille. Jos sinulla ei ole kurssiavainta, voit pyytää sitä AKE-ihmisiltä sähköpostilla osoitteesta AKE-kirjasto@turku.fi.

    Lastenkirjastotyön sisältöpakki
    Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille. Pääset kurssille kurssiavaimella lanupakki

    Parasta palvelua omatoimisesti
    Parasta palvelua omatoimisesti -hanke selvitti parhaita käytäntöjä ja malleja tuoda osallistaminen osaksi omatoimikirjastojen työkulttuuria. Kirjastoa tutkittiin sekä tila- että palvelunäkökulmasta. Hankkeen tulosten pohjalta luotu Liboppi-kurssi ja opaskirjanen tukevat osallistamisen polkua ja rohkaisevat kaikkia kirjastoja kehittämään toimintaansa yhdessä asiakkaiden kanssa. Pääset kurssille kurssiavaimella omatoimikirjastot.

    Pelikasvatusta kirjastossa
    Helmet-kirjastojen peliverkoston yhdessä laatima etäopiskelupaketti, jonka avulla voit kehittää omaa osaamistasi sekä pelikasvatuksellista työotetta. Kurssille ei tarvita kurssiavainta.

    Digituki kirjastoissa
    Digituki on tärkeä osa kirjastojen palveluvalikoimaa. Tämä kurssikokonaisuuus tutustuttaa verkko-oppijat siihen, mitä digituki kirjastoissa tarkoittaa. Pääset kurssille kurssiavaimella digituki

    Tekijänoikeudet-webinaari
    Pääset kurssille kurssiavaimella digidiplomi

    Turvallisesti verkossa
    Pääset kurssille kurssiavaimella digidiplomi

    Office 365 -perusteet
    Pääset kurssille kurssiavaimella digidiplomi

    Bibliotekens marknadsföring
    Teori och praktiska exempel för den som vill planera marknadsföring och få en bättre struktur, eller annars vill veta mer och bli inspirerad. Registreringsnyckel är marketing.

    Mediekunskap för bibliotekarier
    Kursen kommer att innehålla 5 skilda moduler som publiceras varannan vecka. Linda Mannila har gjort hela kurshelheten. Kursnyckel till kursen Mediekunskap för bibliotekarier är mediekunskap.

    Infokurs i lättläst
    Att skriva lättläst handlar om att anpassa sin text så att fler kan ta till sig innehållet – även de som har svårt för att läsa. Det kräver därmed extra mycket skärpa och omsorg att skriva lättlästa texter. På infokursen går vi igenom grunderna för vad man ska tänka på för att göra texten lättare att förstå. Under kursens finns det också några uppgifter som hjälper dig att komma i gång med att skriva lättläst. Kursnyckel till kursen är lättläst.

  • YKN:n digitaitosuositukset 2020
    HUOM! Tästä kurssista löytyy uudempi versio valtakunnallisesta Kirjastojen yhteiset -kategoriasta! Kurssi pohjautuu Yleisten kirjastojen neuvostojen (YKN) suositukseen digitaidoista ja digituen antamisesta kirjastoissa. Kurssi kokoaa yhteen materiaaleja, joihin tutustuttuaan opiskelija hallitsee perustasolla YKN:n digitaitosuositusten pääkohtien sisältöjä. Pääset kurssille kurssiavaimella digituki

    Kirjastojen E-aineistot
    Kurssille on valikoitu Lounais-Suomen kirjastoissa eniten käytössä olevia e-aineistoja. Mukana on oppimateriaalia seuraavista: Ellibs, ePress- ja eMagz, Naxos, Finna.fi, eKirjasto, PressReader, Overdrive, Elib ja Biblio, Rockway ja Viddla. Materiaalin lisäksi mukana on pieni testi jokaisesta. Kurssin suoritettuasi osaat opastaa asiakasta käyttämään e-kirjoja, lukemaan e-lehtiä sekä kuuntelemaan musiikkia ja e-äänikirjoja e-aineistopalveluiden kautta. Pääset kurssille kurssiavaimella digituki

    Kuvankäsittely Pixlr.com-pilvipalvelussa
    Kuvankäsittelyn perusasioita maksuttomassa, pilvipohjaisessa kuvankäsittelyohjelma Pixlr E:ssä. Kurssi koostuu ohjeista, niihin liittyvistä tehtävistä ja taustamateriaalista. Pääset kurssille kurssiavaimella digituki

    Lounais-Suomen yleisten kirjastojen mediakasvatussuunnitelma
    Mediakasvatuksen peruskäsitteitä, keskustelua ja hauskoja tehtäviä. Kurssilla tunnistat omia vahvuuksiasi, ja suunnittelet, mihin haluat seuraavaksi ryhtyä oman kirjastosi mediakasvatuksessa. Kurssilla käydään myös läpi netissä olevia muiden toimijoiden laadukkaita, valmiita materiaaleja eri ikäryhmille. Ei kurssiavainta.