28.06.2022

Kamishibai-teatterit

Kamishibai on japanilainen paperi- tai pöytäteatteri, jossa vaihtuvien kuvien ja ääneen luetun tekstin avulla kerrotaan tarina. Kamishibai-teatteri on tekniikaltaan yksinkertainen. Se koostuu puisesta teatterilaatikosta, jonka sisällä on kaksi koloa. Taaempaan tulee A3-kokoiset kuvakortit, ja etummainen on varattu puiselle esiripulle, jota voi käyttää esityksen alussa tai lopussa.

Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa -hankkeessa (2021-2022) hankittiin Lounais-Suomen kirjastojen käyttöön kaksi kamishibai-teatteria. Toisen teatterin mukana on seitsemän ja toisen mukana kahdeksan valmista kuvakorttitarinaa. Paketeissa osa tarinoista on samoja, mutta osa erilaisia. Kuvakorttien takana on tekstit, joista tarina luetaan. Tarkempia ohjeita on ohjevideoilla sekä erillisessä kirjallisessa ohjeessa (ks. tärkeät linkit alla).

Toinen teatterilaatikoista kiertää maakunnan sisäisissä kuljetuksissa Varsinais-Suomessa ja toinen Satakunnassa. 

Varsinais-Suomen salkussa on seuraavat sadut:
Pohjantuuli ja aurinko
Issun Boshi – Peukalopoika
Vauvapuu
2 jättiläistä
Pikku toukka paksulainen
Kultakutri
Lauran chili
Syltty

Satakunnan salkussa on seuraavat sadut:
Pohjantuuli ja aurinko
Issun Boshi – Peukalopoika
Vauvapuu
2 jättiläistä
Buri ja kesäkurpitsa
Pinokkio
Mungo

Varsinais-Suomen ja Satakunnan laatikoilla on kummallakin oma varauskalenterinsa (samassa tiedostossa omilla välilehdillään). Teatterin voi varata käyttöönsä kahdeksi viikoksi kerrallaan merkitsemällä varauskalenteriin oman kirjaston ja yhteyshenkilön tiedot.

Paketti jää laina-ajan päätyttyä kellumaan lainaajakirjastoon aina seuraavaan varaukseen asti. Kun oman kirjastosi laina-aika lähenee, ota yhteyttä kirjastoon, jossa paketti on ja pyydä heitä lähettämään paketti kuljetuksessa omaan kirjastoosi.

Kuljetuslaatikko on lukittu pienellä koodilukolla. Lukon avauskoodi on 853.

Lisätietoja saat AKE-ihmisiltä osoitteesta AKE-kirjasto@turku.fi.

Tärkeät linkit:

Varauskalenterit (molempien maakuntien varauskalenterit samassa tiedostossa omilla välilehdillään)

Ohjevideo: Kamishibai-teatteri: Tekniikka (Videon toteutus: Aura of Puppets)

Ohjevideo: Kamishibai-teatteri: Elävöittäminen (Videon toteutus: Aura of Puppets)Tekstimuotoiset ohjeet: Kamishibai-teatterin käyttö lyhyesti

Laatikon sisältö

  • Puinen kamishibai-teatteri
  • Valmiit kuvakorttitarinat (toisessa salkussa 7 kpl ja toisessa 8 kpl)