1

Marras

Hankesuunnittelun työpaja

pe 1.11.2024·

klo 10:00

-15:00 ·

Laitilan kirjasto

Ilmoittaudu viimeistään 25.10.2024

Turun AKE ja Lounais-Suomen AVI järjestävät pe 1.11. klo 10–15 Lounais-Suomen kirjastoille oman ilmiöpohjaisen hankesuunnittelun työpajan.

Materiaalit

Tässä työpajan materiaalit:

Ennakkotiedot

Työpajassa oman kirjaston ideoita voi jalostaa yhdessä muiden kanssa ja löytää ehkä myös samanmielisiä hankekumppaneita. Ilmiöpaja vaatii osallistujilta jonkin verran vaivannäköä jo etukäteen, mutta se toivottavasti palkitsee hankesuunnitelmaa työstäessä!

Tapahtuma järjestetään Laitilan kirjastossa. Tapahtumaan voi osallistua vain paikan päällä Laitilassa. Ilmoittaudu mukaan viimeistään pe 25.10. tällä lomakkeella: Hankesuunnittelun työpajaan ilmoittautuminen. Tapahtumaan ei järjestetä bussikuljetuksia, mutta hakulomakkeella kysytään kimppakyytien tarpeesta sekä mahdollisuudesta ottaa kyytiläisiä omaan autoon.

Ohjelma

  • Klo 10–10.30 Aamukahvi ja alueellinen hankeinfo, AVI
  • Klo 10.30–11.45 Ilmiöpohjaisen hankesuunnittelun työpaja, AKE
  • Klo 11.45–13 Lounas (omakustanteinen) ja pohdintatehtävä
  • Klo 13–13.45 Työpaja jatkuu
  • Klo 13.45–14 Kahvitauko
  • Klo 14–15 Työpaja jatkuu

Työpajapäivän alun alueellinen hankeinfo täydentää AVIn valtakunnallista hakuinfoa, joka pidetään verkossa 22.10. klo 14–15.30. Alueellisessa infossa keskitytään erityisesti Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastojen hankkeisiin ja kerrataan alueen kirjastolaisia erityisesti kiinnostavat asiat.

Työpajassa pohditaan kirjastoalan kehittämishankkeita ilmiöiden näkökulmasta: Mihin yhteiskunnallisiin ilmiöihin haluamme kirjastoalan hankkeilla vaikuttaa? Mitkä kaikki asiat liittyvät kyseiseen ilmiöön? Millä keinoin näihin asioihin kohdistuvia muutoksia voidaan saada aikaan? Miten hanke kannattaa rajata, jotta se on hallittavissa mutta silti vaikuttava?

Työpajaan osallistuminen edellyttää ennakkotehtävän tekemistä! Panostuksesta riippuen tehtävän tekemiseen menee aikaa puolesta tunnista puoleen päivään.

Ennakkotehtävän ja työpajan tavoite on:

  • Helpottaa hankesuunnitelmien tekoa
  • Yhdistää samoista ilmiöistä kiinnostuneita kirjastolaisia keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä
  • Syventää ymmärrystämme ilmiöiden kompleksisuudesta ja kehittämistoimien vaikuttavuudesta
  • Parantaa alueen kirjastojen hankkeiden vaikuttavuutta huolellisen suunnittelun kautta

Työpajassa keskustellaan ja työskennellään pienryhmissä. Työpajassa hyödynnetään Sitran julkaisemaa Ilmiölähtöisen suunnittelun työkalupakkia. Ennakkotehtävän tekeminen voi tuntua helpommalta, jos luet ennen sen aloittamista Sitran työkalupakin sivut 3 ja 8–9. Halutessasi voit tutustua työkalupakkiin laajemminkin, mutta se ei ole välttämätöntä.

Tarvitset mukaan työpajaan

  • Tekemäsi ennakkotehtävän joko tietokoneella tai paperilla
  • Muistiinpanovälineet

Työpajan ennakkotehtävän ohjeet

Ennakkotehtävän lopputuotoksen ei tarvitse olla valmis tai lopullinen, vaan sitä voi muokata työpajan (ja hankesuunnittelun) missä vaiheessa tahansa. Jos käytät ennakkotehtävää ja työpajan tuotoksia hankesuunnitelman pohjana, muista kuitenkin tarkistaa, että kaikki kohdat sopivat vielä muokkaustenkin jälkeen yhteen (jos muutat esim. tavoitetta, on todennäköisesti muokattava myös mittareita).

Etene tehtävässä kohta kohdalta:

1. Pohdi yksin tai yhdessä työkavereiden kanssa: Mihin tapahtumiin tai muutoksiin yhteiskunnassa tai omassa lähiympäristössänne kirjaston pitäisi reagoida? Mihin olisi tärkeää saada muutos?

2. Käytä tätä sähköistä pohjaa (lataa pohja omalle koneellesi) tai isoa paperia apuna muistiinpanojen tekemisessä (jos käytät paperia, katso mallia sähköisestä pohjasta). Kirjaa ympyröihin toisiinsa linkittyviä teemoja tai asioita, jotka nousivat esiin kohdan 1. pohdinnoissa. Asiat voivat linkittyä toisiinsa esimerkiksi yhteisten juurisyiden, taustavaikuttajien, asianosaisten tai ratkaisukeinojen kautta. Anna lopuksi asioille yhteinen nimi – ilmiö, johon ne kaikki liittyvät. Kirjaa ilmiön nimi keskellä olevaan neliöön. Jos haluat, voit edetä tehtävässä myös toisessa järjestyksessä ja kirjata muistiin ensin ilmiön ja sen jälkeen siihen liittyviä asioita.

3. Pohdi seuraavaksi, minkä muutoksen haluaisitte saada aikaan. Haluttu muutos voi liittyä yhteen tai useampaan aiemmin kirjaamaasi asiaan tai se voi liittyä koko ilmiöön. Kirjaa toivottu muutos aiemmin tekemäsi ilmiökartan alle.

4. Pohdi vielä, mitkä asiat, mittarit ja indikaattorit kertovat, onko haluttu muutos tapahtunut. Selvitä, mistä tämän tiedon voi saada: kerääkö joku tietoa jo valmiiksi ja kenelle se on saatavilla? Jos tietoa ei kerätä valmiiksi, miten voisit hankkia sen ja kenen apua tarvitsisit tiedon saamisessa. Kirjaa myös nämä asiat muistiin ilmiökartan alle.

Muuta syksyn hakukierrokseen ja hankesuunnitteluun liittyvää ohjelmaa

  • Ilmiöpaja on tarkoiteltu herättelemään ajatuksia hankeavustuskierroksen painopistealueista. Painopistealueita on saadun palautteen perusteella vähennetty neljästä kahteen. Tulevalla kierroksella keskitytään kehittämään kirjastojen lukutaitotyötä sekä sananvapauden ja demokratian edistämistä. Ilmiöpajassa kuulemme painopistealueita pohjustavat asiantuntijapuheenvuorot, joiden lisäksi tilaisuuden alussa esitellään uusimman AVI kirjastotoimen tekemän peruspalvelujen arvioinnin tuloksia sekä Kirjastoseurassa työnalla olevaa aikuisten lukutaitotyön suositusta.

    Aika: 7.10.2024 klo 8.30–11
    Paikka: Microsoft Teams, linkki lähetetään ilmoittautuneille. Tilaisuus tallennetaan kahdeksi viikoksi. Ilmoittautuminen: https://eventilla.avi.fi/event/Wp6g2

    Koulutus on osallistujille maksuton. Linkki tallenteeseen lähetetään ilmoittautuneille. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

    Ohjelma 

    • klo 8.30 Tervetuloa ilmiöpajaan, kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen
    • klo 8.35–8.55 Peruspalvelujen arviointi 2023 Lukutaitostrategia ja lukemisen edistäminen yleisten kirjastojen toiminnassa, kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki
    • klo 8.55–09.05 Kirjastoseuran suositus aikuisten lukutaitotyöhön, Anna Kippola ja Anna Roos
    • klo 9.05–9.45 Lotta-Sofia La Rosa: Mitä lukutaitotyö on?
    • klo 9.45–10.00 keskustelu lukutaitotyöstä 
    • klo 10.00–10.45 Joy Hyvärinen: Oikeus sananvapauteen
    • klo 10.45–11 keskustelu sananvapaudesta ilmiönä
    • klo 11 tilaisuus päättyy
  • Hakuinfossa käydään läpi haun tavoitteet sekä hakemiseen liittyviä käytänteitä. Lisäksi taloustarkastajat kertovat hankeavustusten talouden seurannasta.

    Hakuinfo tallennetaan, ja se on katsottavissa hakuajan loppuun.

    Aika: 22.10.2024 klo 14–15.30
    Paikka: Teams, linkki lähetetään ilmoittautuneille.
    Ilmoittautuminen: https://eventilla.avi.fi/event/q7g6g

    Koulutus on osallistujille maksuton. Linkki tallenteeseen lähetetään ilmoittautuneille.

    Ohjelma 

    • Klo 14–14.40 Haun tavoitteet ja avustuksen hakeminen
    • Klo 14.40–15 Kysymyksiä ja keskustelua 
    • Klo 15–15.30 Hankeavustusten talouden seuranta