3

Marras

AVIn alueellinen hankeinfo ja AKEn ilmiöpaja

pe 3.11.2023·

klo 9:00

-11:30 ·

Teams

Ilmoittaudu viimeistään 1.11.2023

AKE ja AVI järjestävät Lounais-Suomen kirjastoille oman alueellisen hankeinfon ja ilmiötyöpajan, jossa oman kirjaston ideoita voi jalostaa yhdessä muiden kanssa ja löytää ehkä myös samanmielisiä hankekumppaneita.

Materiaalit

Etukäteisinfo

Ilmiöpaja vaatii osallistujilta jonkin verran vaivannäköä jo etukäteen, mutta se toivottavasti palkitsee hankesuunnitelmaa työstäessä!

Ohjelma

  • Klo 9–9.30 Alueellinen hankeinfo, AVI
  • Klo 9.30–11.30 Kehittämishanketta suunnittelevien kirjastojen ilmiötyöpaja, AKE

Tapahtuma järjestetään Teamsissä. Voit ilmoittautua joko pelkkään infoon tai infoon ja työpajaan. Ilmoittaudu mukaan viimeistään ke 1.11. tästä linkistä. Info-osuus tallennetaan. Ilmoittaudu myös, jos haluat katsoa infon tallenteelta.

Alueellinen hankeinfo täydentää AVIn valtakunnallista Miljoonat jakoon -päivää, joka pidetään 1.11. Alueellisessa infossa keskitytään erityisesti Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastojen hankkeisiin ja kerrataan alueen kirjastolaisia erityisesti kiinnostavat asiat.

Työpajassa pohditaan kirjastoalan kehittämishankkeita ilmiöiden näkökulmasta: Mihin yhteiskunnallisiin ilmiöihin haluamme kirjastoalan hankkeilla vaikuttaa? Mitkä kaikki asiat liittyvät kyseiseen ilmiöön? Millä keinoin näihin asioihin kohdistuvia muutoksia voidaan saada aikaan? Miten hanke kannattaa rajata, jotta se on hallittavissa mutta silti vaikuttava?

Työpajaan osallistuminen edellyttää ennakkotehtävän tekemistä! Panostuksestasi riippuen tehtävän tekemiseen menee aikaa puolesta tunnista puoleen päivään.

Ennakkotehtävän ja työpajan tavoite on:

  • Helpottaa hankesuunnitelmien tekoa
  • Yhdistää samoista ilmiöistä kiinnostuneita kirjastolaisia keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä
  • Syventää ymmärrystämme ilmiöiden kompleksisuudesta ja kehittämistoimien vaikuttavuudesta
  • Parantaa alueen kirjastojen hankkeiden vaikuttavuutta huolellisen suunnittelun kautta

Työpajassa keskustellaan ja työskennellään pienryhmissä. Työpajassa hyödynnetään Sitran julkaisemaa Ilmiölähtöisen suunnittelun työkalupakkia. Ennakkotehtävän tekeminen voi tuntua helpommalta, jos luet ennen sen aloittamista Sitran työkalupakin sivut 3 ja 8–9. Halutessasi voit tutustua työkalupakkiin laajemminkin, mutta se ei ole välttämätöntä.

Ilmiötyöpajan ennakkotehtävä ohjeet

Ennakkotehtävän lopputuotoksen ei tarvitse olla valmis tai lopullinen, vaan sitä voi muokata työpajan (ja hankesuunnittelun) missä vaiheessa tahansa. Jos käytät ennakkotehtävää ja työpajan tuotoksia hankesuunnitelman pohjana, muista kuitenkin tarkistaa, että kaikki kohdat sopivat vielä muokkaustenkin jälkeen yhteen (jos muutat esim. tavoitetta, on todennäköisesti muokattava myös mittareita).

Etene tehtävässä kohta kohdalta:

1. Pohdi yksin tai yhdessä työkavereiden kanssa: Mihin tapahtumiin tai muutoksiin yhteiskunnassa tai omassa lähiympäristössänne kirjaston pitäisi reagoida? Mihin olisi tärkeää saada muutos?

2. Käytä tätä sähköistä pohjaa tai isoa paperia apuna muistiinpanojen tekemisessä (jos käytät paperia, katso mallia sähköisestä pohjasta). Kirjaa ympyröihin toisiinsa linkittyviä teemoja tai asioita, jotka nousivat esiin kohdan 1. pohdinnoissa. Asiat voivat linkittyä toisiinsa esimerkiksi yhteisten juurisyiden, taustavaikuttajien, asianosaisten tai ratkaisukeinojen kautta. Anna lopuksi asioille yhteinen nimi – ilmiö, johon ne kaikki liittyvät. Kirjaa ilmiön nimi keskellä olevaan neliöön. Jos haluat, voit edetä tehtävässä myös toisessa järjestyksessä ja kirjata muistiin ensin ilmiön ja sen jälkeen siihen liittyviä asioita.

3. Pohdi seuraavaksi, minkä muutoksen haluaisitte saada aikaan. Haluttu muutos voi liittyä yhteen tai useampaan aiemmin kirjaamaasi asiaan tai se voi liittyä koko ilmiöön. Kirjaa toivottu muutos aiemmin tekemäsi ilmiökartan alle.

4. Pohdi vielä, mitkä asiat, mittarit ja indikaattorit kertovat, onko haluttu muutos tapahtunut. Selvitä, mistä tämän tiedon voi saada: kerääkö joku tietoa jo valmiiksi ja kenelle se on saatavilla? Jos tietoa ei kerätä valmiiksi, miten voisit hankkia sen ja kenen apua tarvitsisit tiedon saamisessa. Kirjaa myös nämä asiat muistiin ilmiökartan alle.