Varautuminen ja ääriliikkeiden tapahtumat kirjastoissa

Sinimustan Liikkeen viimeaikaiset pyrkimykset käyttää kirjastoja ideologiansa levittämiseen ovat herättäneet kirjastolaisissa huolta ja nostaneet esiin konkreettisen tarpeen paremmalle varautumiselle. Tässä kirjoituksessa Turun kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula avaa Turussa tehtyjä tapahtumiin ja kokoelmiin liittyviä linjauksia. AKE-kirjastona Turku haluaa muistuttaa kirjastoja siitä, että tässäkään asiassa yksikään kirjasto ei ole yksin. Saamme tukea toisistamme sekä varautumiseen että akuutteihin tilanteisiin. AKE on olemassa kirjastoja varten ja myös tähän aihepiiriin liittyviin asioihin voi aina pyytää apua.

Rebekka kirjoittaa:

”AVIn tarkastajat ovat jakaneet meille eteenpäin Tampereen kaupungin turvallisuuspäällikkö Henri Rikanderin kirjoituksen (Edilex: Yleiset kirjastot ääriliikkeiden kaikukammiona) kirjaston tapahtumiin liittyvistä lainopillisista seikoista. Siihen kannattaa jokaisen perehtyä ja jakaa sitä myös tarvittaessa oman kunnan sisällä. Ikävä kyllä olemme tilanteessa, jossa jopa kirjastoa käytetään provokaation välineenä tavalla, joka tuntuu itselleni todella vieraalta. Kirjastoa on perinteisesti Suomessa arvostettu ja kirjastoon luotetaan – nyt tätä luottamusta pyritään horjuttamaan.

Olemme Turussa linjanneet, että kaikki tapahtumat tulee sopia etukäteen kirjaston kanssa, lisäksi meillä on tukenamme kaupungin eettinen ohjeistus sekä kirjaston omat tilankäyttöperiaatteet. Molemmissa todetaan selkeästi, että kaikenlainen rasistinen tai syrjivä toiminta on kiellettyä. Helsingissä on myös päädytty tiukentamaan aiempaa hyvin avointa linjausta (Helsingin Sanomien artikkeli aiheesta). Kirjastoseura on myös kirjoittanut aiheesta ja kannustaa puolustamaan kirjastojen yhdenvertaisuutta edistäviä arvoja (Kirjastoseura: Kirjastot: Muistakaa, että ette ole yksin). Kannattaa miettiä etukäteen ja käydä oman kunnan sisällä keskustelua, miten toimitaan, jos rasistista tai muuta epäasiallista tai jopa laitonta toimintaa yritetään tuoda kirjaston tiloihin.

Turussa olemme vuosien varrella saaneet silloin tällöin ehdotuksia joidenkin teosten poistamisesta kokoelmista. Viimeksi saimme todennäköisesti Afrikan tähti -kohun innoittamana ehdotuksen poistaa Sinuhe egyptilläinen kokoelmista ja Kaisa Hypén vastasi asiakkaalle seuraavasti:

Kirjastolain mukaan yleisen kirjaston tehtävänä on tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin sekä edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Lain toteuttamiseksi kirjastossa on monipuoliset ja ajallisesti syvät kokoelmat.

Eri aikoina ilmestyneet kirjat ovat kytköksissä kirjoitusajankohtaansa ja sen yhteiskunnalliseen todellisuuteen. Kirjojen sisältöä, niiden edustamaa ajatusmaailmaa ja niissä käytettyjä ilmaisuja onkin tarkasteltava suhteessa ilmestymisajankohtaansa.

Yksittäisten kirjojen kokoelmista poistamisen sijaan hedelmällisempää on yrittää tulkita ja ymmärtää kirjoja osana omaa kontekstiaan. Kirjallisuus heijastelee kulloisiakin arvoja ja asenteita, ja keskustelu arvojen ja asenteiden muutoksesta ja kehityksestä edistää omalta osaltaan yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua.”

Kaisan vastaus lähtee liikkeelle kirjastolaista ja Vaski-kirjastojen kokoelmalinjauksista. Todennäköisesti poistoehdotus on tehty provosoivassa mielessä, mutta siltinkin siihen pitää vastata asianmukaisesti. Voi olla, että samankaltaisia provokaatioita tulee lisää jatkossa, sen verran kärjistyneeltä yhteiskunnallinen keskustelu vaikuttaa. Onkin mielestäni tärkeää, että me kaikki varaudumme ja mietimme jo etukäteen, miten toimimme ja mitkä ovat meidän arvoihimme ja kirjastolakiin perustuvat linjauksemme kokoelmiin liittyvissä kysymyksissä.

Minusta meidän kannattaa myös käydä yhteistä keskustelua niin tapahtumista kuin kokoelmalinjauksista.”