Työkierrossa Lahden AKEssa

Turun AKE järjestää Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastolaisille työkiertojaksoja toisissa alueen kirjastoissa (viikon pituisille työkiertojaksoille on jatkuva ilmoittautuminen, katso tarkemmat tiedot työkierron infosivulta). Kierrossa olleiden hyvistä kokemuksista kuultuani päätin, että minäkin haluan päästä oppimaan uutta toiseen kirjastoon! Toukokuussa kiertojakso toteutui, joten tässä raportti AKE-Lauran seikkailuista Lahdessa.

Vaihtopaikaksi harkitsin joko jotakin oman alueen pientä kirjastoa – välillä tekisi varmasti hyvää käydä tutustumassa AKE-alueen kirjastojen arkeen yhtä päivää pidempikin aika kerrallaan – tai toista AKEa. Lopulta päädyin kysymään vaihtopaikaksi Lahden AKEa, jossa vaikutelmieni mukaan tehdään laadukasta ja kirjastojen tarpeista lähtevää AKE-työtä lämpimällä ja sydämellisellä meiningillä. Tämä toki taitaa päteä kaikkiin Suomen yhdeksään AKEen, mutta Lahti nyt joka tapauksessa tuntui itselle sopivimmalta vaihtoehdolta. Lahdessa suhtauduttiin ideaan innolla, joten ryhdyimme suunnittelemaan (ilmeisesti Suomen ensimmäistä) työkiertojaksoa AKE-kirjastojen välillä.

Ennen työkiertojaksoani kävimme Lahden AKE-ihmisten kanssa läpi toiveitani työkierron aikana käsiteltävistä asioista sekä lähettelimme toisillemme tutustuttavaksi vuosisuunnitelmia ja raportteja sekä muita toimintaa avaavia tiedostoja. Varsinkin näitä tiedostoja lukiessani sain listaani paljon kysymyksiä, joihin halusin selvittää vastaukset. Vaihtoviikon aikana suurin osa listallani olleista aiheista tuli puheeksi kuin ohimennen keskustelun lomassa. Välillä myös kävin kysymyslistaani läpi ja nostin sieltö keskusteluun asioita. Jälkikäteen olin tosi tyytyväinen, että olin kirjoittanut keskusteluistamme niin paljon muistiinpanoja – ihmisen tai ainakin minun muistini kun on usein melko lyhyt.

Työkiertoviikon ensimmäisenä päivänä koko Lahden AKE-porukka eli Hanna, Pasi ja Noora olivat minua vastassa kirjaston ala-aulassa. Sain heti avaimen ja harjoittelija-kyltin, jotta kukaan ei ihmettelisi kulkemistani henkilökunnan tiloissa. Vastaanotto oli lämpöinen ja tuntui heti kotoisalta tulla ”uuteen työpaikkaan”.

Lahden AKE-porukka Noora Oluikpe (vas.), Hanna Pitkänen ja Pasi Kangas Lahden AKE-konttorissa. Pasin käsissä Lahden AKEn esitteitä, Nooralla puolestaan Turusta tuliaisina tuotu Posankka-kirjanmerkki.
Kuva: Laura Tyysteri

Heti maanantaina meille oli varattu reilusti aikaa keskustelulle. Kävimme läpi kummankin AKEn arjen käytänteitä, suunnitteluprosesseja sekä vuosisuunnitelmia. Perusolemukseltaan AKE-työ tuntuu olevan Turussa ja Lahdessa samanlaista, mutta pieniä eroja on paljon. Sain monta hyvää vinkkiä ja ahaa-elämystä. Välillä olo oli aika pöljä, kun asiat loksahtelivat aivoissa kohdilleen: No niinpä, noinhan tuo asia tietenkin kannattaa hoitaa – miksi ihmeessä en ole sitä aiemmin näiden vuosien aikana hoksannut! Toisaalta välillä taas tuntui mukavalta päästä kertomaan Turun hyväksi havaittuja käytänteitä, joista lahtelaiset toivottavasti saivat ideoita omaan työhönsä.

Sain Lahdesta vinkkejä esim. siihen, miten tehdä AKEn vuosittaisesta rahoitushakemuksesta ja raportista selkeämpiä ja miten helpottaa niihin kerättävien tietojen kasaamista. Lisäksi poimin ideoita mm. viestintään ja verkkosivuille sekä AKEjen väliseen yhteistyöhön. Myös muutamia hyviä kouluttajavinkkejä tarttui mukaan. Koulutusten järjestämisessä kiinnostava konsepti oli erityisesti keskisuurille kirjastoille tarjottava koulutustarjotin, josta kirjastot saavat itse valita yhden haluamansa koulutuksen, joka järjestetään aiheen valinneessa kirjastossa. Kirjasto vastaa itse aikataulujen ja muiden käytännön asioiden sopimisesta kouluttajien kanssa ja kutsuu mukaan koulutukseen myös lähikuntien kirjastojen henkilökuntaa. AKE räätälöi tarjottimen, jossa on hyviksi todettuja koulutuksia sellaisilta kouluttajilta, joiden kanssa käytännön asiat on helppo hoitaa. Lisäksi AKE maksaa tietysti viulut.

Lahden AKEn kalenterista näkyy tekemisen meininki. Paperikalenteri toimiston seinällä auttaa hahmottamaan koko vuoden kiertoa.
Kuva: Laura Tyysteri
Ohjelmaan kuului tietysti myös opastettu kierros Lahden pääkirjastossa. Sitten viime näkemän kirjasto oli muuttunut valoisammaksi ja kutsuvammaksi.
Kuva: Laura Tyysteri
Uusitussa sisustuksessa omaa silmääni miellyttivät erityisesti kauniit lamput. Media- ja musiikkiosastolla huomion kiinnitti heti myös poikkeuksellisen rauhoittava akustiikka, joten en valitettavasti saanut vangittua kuvaan.
Kuva: Laura Tyysteri

Tiistaina pääsin seuraamaan Lahden AKE-ihmisten työtä kärpäsenä katossa. Yle ja Erätauko-säätiö järjestävät Lahdessa Hyvin sanottu -keskustelufestarit syyskuun lopulla. Myös Lahden AKE osallistuu tapahtumaan ja järjestää yhdessä Tampereen AKEn kanssa kirjastoaiheisen keskustelun festivaaleille. Keskustelu on suunnattu kirjastoammattilaisille ja se pidetään suljettujen ovien takana. Luottamuksellisten suljettujen ovien keskustelujen lisäksi festareilla järjestetään paljon keskusteluja, joihin kuka tahansa voi osallistua joko kuulijana tai keskustelijana. Tiistaiaamupäivä hujahti Ylen Hyvin sanottu -infotilaisuudessa sekä Lahden ja Tampereen AKEjen suunnittelukokouksessa. Iltapäivällä vuorossa olivat vielä Lahden ja Porvoon AKEjen sekä AVIn yhteiset AKE-kahvit tulevaisuusteemalla. Kahveilla päästiin kokeilemaan mm. Sitran Ennakoinnin eläintarha -ennakointipeliä. Tätä peliä pelataan syksyllä todennäköisesti Turun AKEn tapahtumissakin!

Tiistai-iltana sain viettää Lahden AKE-ihmisten kanssa myös mukavaa vapaa-aikaa. Töiden jälkeen suuntasimme visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Lämmin suositus tässä hienossa museossa vierailulle, jos liikutte Lahdessa päin!
Kuva: Laura Tyysteri

Keskiviikkona oli jo aika ryhtyä orientoitumaan Hämeenlinnan Verkostoitumis- ja inspiraatiopäiviin. Työkiertäjäkin pääsi mukaan ihan käytännön valmisteluihin – keskustelun lomassa sain askarrella nimikyltit osallistujille. Homma oli pieni, mutta silti mieltä lämmitti, että sain hyvästä suoriutumisesta kehuja muilta (Lahden AKEn nimikylteissä seikkailee neljä eri maakuntaeläintä, ja ne pitää saada kyltteihin oikein osallistujan paikkakunnan mukaan!). Kaiken kaikkiaan Lahden AKE-porukan vuorovaikutuksessa on leimallista hyvä yhteishenki, myönteisen palautteen antaminen ja toisaalta Riittävän hyvä kirjasto -teeman mukaisesti muistuttaminen siitä, että aina ei tarvitse tehdä täydellistä jälkeä. Olo oli siis varsin kotoisa, koska sama henki vallitsee onneksi kotopuolessakin 💗

Vaikka iso osa keskiviikosta meni Verkosto- ja inspiraatiopäivien valmisteluissa, iltapäivällä ehdimme osallistua vielä Kirjastoseuran järjestämään etätapahtumaan, jossa esiteltiin kirjastoille tarjolla olevia EU-tasoisia kehittämisrahoitusmahdollisuuksia. Suomessa tehdään melko vähän kansainvälisiä kirjastoalan kehittämishankkeita, vaikka opittavaa ja uusia ideoita olisi esim. EU-tasolla tarjolla paljon. Samalla olisi hyvä tilaisuus viedä suomalaista kirjasto-osaamista muualle. Lisää rahoitusmahdollisuuksista voi tsekata Resourcing Libraries: connecting libraries to EU resources -hankkeen sivuilta.

Keskiviikkoiltana junailimme itsemme vielä Hämeenlinnaan, jossa AKE-alueen Verkosto- ja inspiraatiopäivät startattiin Verkatehtaalla torstaiaamuna.

Lahden matkakeskuksen laiturilla iloisissa tunnelmissa odottamassa junaa kohti Hämeenlinna.
Kuva: Hanna Pitkänen

Torstain ohjelmassa oli Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaisen tervehdys, jossa hän puhui viisaasti mm. siitä, että taantuma-aika ei ole oikea aika leikata kirjaston palveluista. Kaupunginjohtajan jälkeen esiintyivät Tampereen yliopiston tutkijat Riie Heikkilä ja Ossi Sirkka otsikolla ”Kenelle kirjasto kuuluu? Kamppailua julkisista kulttuuritiloista”. Heidän puheenvuorostaan mieleen jäivät erityisesti tutkimustulokset kulttuuriosallistumisen kasautumisesta ja periytymisestä. Miten ihmeessä oikeasti tavoittaisimme kirjaston palvelujen piiriin ihan kaikki? Torstai-iltapäivällä osallistujat pääsivät valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta. Suurin osa kuunteli Marika Helovuon vinkkausta. Pienempi porukka osallistui matalan kynnyksen esiintymiskoulutukseen, josta sain itsekin hyviä vinkkejä esim. äänenavaukseen. Varsinaisen koulutuspäivän jälkeen oli vielä tarjolla opastettu kierros Hämeenlinnan pääkirjastossa, joka on remontoitu hiljattain.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen avasi Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät.
Kuva: Laura Tyysteri
Yleisnäkymä Hämeenlinnan pääkirjastosta. Portaita käytetään myös tapahtumakatsomona. Myös järvimaisemaa ja Hämeen Linnaa kelpaa tästä ihastella.
Kuva: Laura Tyysteri
Esiintymiskoulutuksen iloinen porukka.
Kuva: Noora Oluikpe
Hämeenlinnan pääkirjaston hienossa viherhuoneessa kelpaa viettää aikaa. Tässä hengailijana Lahden Pasi Kangas.
Kuva: Laura Tyysteri

Perjantaina Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät jatkuivat Verkatehtaalla. Paikalla oli hieman eri porukka kuin edellisenä päivänä, mutta tunnelma säilyi toisenakin päivänä yhtä hyvänä ja välittömänä. Perjantaina kuultiin mielenkiintoista asiaa tekoälystä ja Hämeenlinnan pääkirjaston monipuolisista tapahtumista. Iltapäivällä jakauduttiin taas kahteen porukkaan, joista toiset keskustelivat lanu-asioista ja toiset testailivat kuntien yhteisen E-kirjaston sovellusta Kansalliskirjaston Marja Hjeltin opastuksella.

Työkiertoviikon jälkeen fiilis oli väsynyt mutta onnellinen: Olin oppinut paljon uutta, tavannut vanhoja tuttuja ja tutustunut muutamiin uusiinkin ihmisiin sekä käynyt monia merkityksellisiä keskusteluja. Viikon annista riittää varmasti ammennettavaa Turun AKE-työhön vielä pitkään. Työkierron muistiinpanojani on käyty läpi Turun AKE-porukan kanssa jo kahteen kertaan, mutta vieläkään ei ole päästy ihan loppuun asti – niin paljon ajatuksia ne meissä herättävät! Lisäksi Lahden AKE-ihmisten kanssa on jo sovittu heidän vierailustaan Turkuun syksyllä. Lahden porukka jäi myös miettimään, lähtisikö joku heistä vuorostaan vaihtoon johonkin toiseen AKEen. Toivottavasti tästä lähtee viestikapula kiertämään ja joskus ympyrä sulkeutuu niin, että saamme Turkuunkin kiertolaisen jostain toisesta AKEsta!

Kiitos antoisasta viikosta Hannalle, Pasille ja Nooralle!
Kuva: Noora Oluikpe