
Matkustin Kustaviin ja tapasin Anna Leimolan Kustavin kirjaston väistötiloissa. Kustavi on noin 1000 asukkaan kunta Varsinais-Suomessa. Kesäisin asukasmäärä kasvaa väliaikaisesti reilustikin, sillä Kustavissa on paljon kesäasukkaita.
Kustavin kunnankirjasto meni marraskuussa kiinni sisäilmaongelmien vuoksi. Kirjastopalveluiden jatkuvuuden varmistamiseksi on perustettu väliaikainen lainauspiste, joka on avannut ovensa tämän viikon maanantaina. Väliaikainen asiakaspalvelupiste sijaitsee entisen pankin tiloissa, seurakunnan tilojen yhteydessä, keskustassa.
Anna kertoo aloittaneensa 4,5 vuotta sitten kirjastonhoitaja-kulttuurisihteerinä Kustavissa. Hän päätyi omien sanojensa mukaan ”vahingossa” kirjastoalalle. Hänen oma taustansa on museoalalla ja kielitieteissä. Nykyinen työnkuva koostuu 75-prosenttisesti kirjastolle tehtävästä työajasta, 19-prosenttisesti kulttuurisihteerin tehtävistä, 6-prosenttisesti museonhoidosta. Lisäksi hän toimii työsuojelupäällikkönä.
Oman kylän kirjailija yhdistää ihmisiä
Koronavuosien jälkeen on ollut tapahtumia, satutunteja ja käynyt koululaisryhmiä – ihmiset ovat löytäneet takaisin kirjastoon! Erityisesti kesä Kustavin kirjastossa on vilkas, sillä kesäasukkaita on paljon. Lapsiperheet käyvät aktiivisesti kirjastossa silloin. Aiemmin tänä vuonna kirjastossa on järjestetty muun muassa Novellikoukkua: on tutustuttu eri maanosien novelleihin ja Minna Canthiin. Nyt lukupiiri on tullut sen tilalle.
Paikkakunnan oman kirjailijan Volter Kilven Alastalon salissa on ollut tämän syksyn lukupiirissä kirjana. Viimeinen kerta on vielä pitämättä, ja lukupiiri jatkuu ensi vuoden puolella. Jopa 11 henkilöä on osallistunut lukupiiriin, mikä on pienellä paikkakunnalla suuri määrä. Lukupiiri on ollut suosittu naisten keskuudessa, alle 30-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Kohtaamisia on syntynyt. Osallistujat ovat lukeneet todella mielellään kirjaa ja ovat olleet innostuneita, kyseessä kun on oman kylän kirjailijan teos. Lukupiiriläiset ovat olleet kiinnostuneita paikallisesta identiteetistä ja kulttuurista. ”Kirja ja kirjailija yhdistävät ihmisiä erityisellä tavalla, ja niillä on suuri merkitys paikallistunteen syntymiseen”, Anna sanoo.
Idea uudeksi kirjastotilaksi
Nykyinen, suljettu kirjasto on noin 200 metrin päässä koulusta, aivan koulun pihapiirissä. Anna toivoo, että uusi kirjastokin saataisiin lähelle koulua. Yhdysluokat 1-2, 3-4 ja 5-6 käyvät kirjastossa melkein viikoittain, koska heillä on kirjastotunti äidinkielentunnillaan. Oppilaat ovat oppineet hyvin varaamaan kirjoja. Moni heistä viettää myös iltapäivisin aikaa kirjastossa, kun on aikaa koulun ja harrastusten välillä.
Kirjaston kävijät ovat suurimmaksi osaksi perheitä lapsineen ja iäkkäämpää väestöä. Kävijöiden keski-ikä siintää yli 60-vuotiaissa. Teini-ikäiset ja 30-vuotiaat puuttuvat asiakaskunnasta lähes kokonaan.
Kirjaston tämänhetkinen, väliaikainen asiakaspalvelupiste on sijainniltaan hyvä mutta liian pieni kirjastolle. Annalla onkin idea kahvilan ohessa olevasta ”150-neliöisestä juhlatilasta”, jonka voisi valjastaa uudeksi kirjastoksi. Tilana siinä olisi vanhan talon tuntua ja esteettömyys on huomioitu. Kirjastoon kulku kävisi kahvilan kautta. ”Se olisi mahtava tila ja asiakkaatkin ovat olleet ideasta innoistaan”, Anna kertoo.
”Halikoiria” ja juhlavuosi 2024
Kustavi on hakenut Kirjoitetaan koiralle Kustavissa -hankeidealle rahoitusta AVIlta ensi vuodeksi. Ideana on, että lapset (ja mikseivät myös aikuiset) saisivat kirjoittaa koiralle eli mahdollisimman matalan kynnyksen toimintaa. Kirjaston asiakkaille ovat tulleet ennestään tutuiksi ns. halikoirat, berninpaimenkoirat, jotka tässäkin hankkeessa, sen toteutuessa, olisivat mukana työpajoissa. Ajatuksena olisi pitää työpajoja keväällä ja kesällä – myös kesäasukkaiden lapset olisivat tervetulleita mukaan. Myös ukrainalaisia lapsia on mukana koulussa, joten työpajat olisivat tukena suomen kielen oppimisessa. Työpajoissa opeteltaisiin eri tekstityyppejä, ja kirjailija Veera Vähämaa olisi mukana tuomassa lisänsä mahdolliseen hankkeeseen.
Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko järjestetään vuosittain kesällä Kustavissa. Tapahtuma tuo paikkakunnalle paljon uusia ihmisiä, joista osa käy tutustumassa myös paikallisessa kirjastossa. Kirjasto tekee yhteistyötä kirjallisuusviikon kanssa: kirjastossa on ollut muun muassa kirjallisuusviikkoon liittyviä näyttelyjä.
Vuonna 2024 on Kustavin 150-vuotispäivä sekä Volter Kilven syntymästä 150 vuotta aikaa. ”Erityistä ohjelmaa on luvassa juhlavuonna”, Anna kertoo, ”eri yhdistyksiä on mukana ja tehdään jotain hienoa.”