AKE-ihmiset Yläneellä

Tammikuun lopussa AKE-ihmiset Veera ja Laura hurauttivat päiväksi tutustumaan Yläneen kirjaston arkeen. Yläneen kirjasto on yksi Pöytyän kunnan kolmesta kirjastosta. Muut toimipisteet ovat Kyrössä ja Riihikoskella. Pöytyän kirjastot kuuluvat Loisto-kimppaan. Vietimme päivää kirjastonhoitaja Taina Jaakkolan (kuvassa vas.) kanssa ja iltapäivän puolella pääsimme tapaamaan myös kirjastovirkailija Leena Viljasen (kuvassa kesk.).

Kouluyhteistyö on Yläneellä ja koko Pöytyällä ollut varsin vilkasta jo pitkään. Yksi avain onnistuneeseen kouluyhteistyöhön on säännöllinen yhteydenpito opettajien kanssa. Kirjaston ja koulun yhteistyökokouksiin kutsutaan nimenomaan ne opettajat, joiden kanssa yhteistyötä käytännössä tehdään – esimerkiksi rehtorit olisivat vain hommassa vain turha välikäsi. Myös vuosikello ja sen päivittäminen vuosittain auttavat kouluyhteistyötä pysymään järjestyksessä.

Käytössä on myös Pöytyän kirjastojen yhteinen ohjevihkonen kouluille, johon on koottu tiiviisti kirjastonkäytön ohjeet ja vinkit kouluille. Viimeiselle sivulle on koottu kätevään taulukkoon kirjaston tarjoamat sisällöt koko koulupolulle.

Kirjasto järjestää ohjelmaa kaikille peruskoulun luokka-asteille.
Lukudiplomikirjat löytyvät Yläneellä helposti yhdestä paikasta.

Viime vuosina myös yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa on lähtenyt lentoon. Paljon palveluita on tarjolla myös MLL:n ja seurakunnan kautta perhekerhoille, jotka myös vierailevat kirjastossa. Kirjasto puolestaan lähtee perhekerhojen mukaan tarvittaessa vaikka uimarannalle vetämään sanataidetuokioita. Ideoita ja intoa yhteistyöhön Taina kertoo saavansa esimerkiksi lastenkirjastotyön koulutuksista.

Koulujen ja päiväkotien avulla pyritään tavoittamaan myös monikieliset lapset ja heidän perheensä. Kunnassa puhutaan noin 17 eri kieltä. Monikielistä aineistoa lainataan kirjastoon monikielisestä kirjastosta. Erityisryhmille pidetään omat vinkkaukset.

Hauska idea on hankerahoituksella kouluille ja päiväkodeille hankitut lukuteltat, jotka jäivät hankkeen jälkeen pysyvästi kiertämään luokissa. Teltta tarjoaa rauhallisen paikan lukemiseen ja teltan sääntöihin kuuluu, että sen luona on aina oltava kirjoja tarjolla.

Laura, Taina ja korkea katto.

Kirjastossa järjestetään aktiivisesti yhteisöllisiä tapahtumia myös aikuisille. Perjantaisin kirjastolla on aamukahvitarjoilu, ja Riihikoskella ukkokerho ja kässäkerho kokoontuvat omien kahviensa äärellä. Käsityökerho järjestää myös hyväntekeväisyysmyyjäisiä. Omaishoitajien ryhmä kokoontuu kuukausittain kaikissa alueen kirjastoissa. Myös lukupiiri kokoontuu kirjastolla säännöllisesti. Eri ikäryhmille suunnattuja tapahtumia myös yhdistetään ja näin saadaan iloa kaikille. Vanhainkodissa pidettävät satutunnit tuovat eri sukupolvet yhteen. Koululaiset osallistuvat myös askarteluun vanhusten kanssa.

Tapahtumien järjestämiseen on kirjastossa vanhaan kirjastoautotalliin tehty monitoimitila. Samassa tilassa on esillä myös kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyitä. Tapahtumissa arvostetaan paikallisuutta ja yleisesti ottaen kirjaston tapahtumat keräävät hyvin yleisöä. Yläneellä on pidetty myös omat kirjamessut, joilla esiintyi paikallisia kirjailijoita. Myös kotiseutukokoelmaa pidetään yllä paneutuneesti. Kokoelmaan kuuluu myös lehtileikearkisto, johon on koottu paikallisia ihmisiä ja asioita käsitteleviä juttuja. Lehtileikkeiden kokoaminen on kuulunut jo useamman sukupolven ajan kirjastossa TET-harjoittelijoiden tehtäviin.

Omatoimisuus on ollut Yläneellä käytössä jo vuodesta 2015. Pari vuotta sitten kirjastossa alkoi esiintyä omatoimiajalla järjestyshäiriöitä. Niistä on onneksi päästy, kun omatoimea käyttäviltä asiakkailta ryhdyttiin edellyttämään omatoimisopimuksen allekirjoittamista.

Osallistava budjetointi on vakiinnuttanut Pöytyällä paikkansa, ja sen kautta kirjastoon on saatu lainattavaksi esimerkiksi liikuntavälineitä. SUP-laudat ovat kesähitti eikä niitä sesonkiaikana juuri kirjastossa näe.

AKE-ihmiset pääsivät Yläneellä myös hommiin – taidenäyttelyä purkamaan ja vähän hyllyjärjestystä venkslaamaan.