


Ulvilan kirjastossa on tietoisesti ja vahvasti päätetty panostaa esillepanoon. Kaikilla osastoilla on paljon kirjojen kansia näkyvissä. Ulvilalaiset pitävät tätä tärkeänä erityisesti lasten- ja nuortenosastolla. Asia nousi uuteen arvoon Katjan käytyä AVIn järjestämällä opintomatkalla Göteborgissa vuoden 2024 syksyllä. Siellä hän oppi paikallisissa kirjastoissa vieraillessaan, miten paljon esillepanot vaikuttavat eritoten nuoremman väen lainaukseen. Nyt jo Ulvilassa on huomattu lanu-aineiston liikkuvan aiempaa tiuhemmin. Houkuttelevat esillepanot eivät synny itsestään, vaan taustalla on ensin iso poistoprojekti ja sen jälkeen jatkuva kokoelmanhoito, jossa huolehditaan säännöllisesti myös aineiston poistamisesta.


Kirjasto on hieno avara tila, jota kaunis esillepano vielä korostaa. Jotkin arkkitehtoniset ratkaisut ovat kuitenkin saaneet kirjaston väen raapimaan päätään. Kirjaston parvelle mietittiin pitkään käyttötarkoitusta. Nyt siitä on keksitty tehdä hiljainen lukupaikka. Koska parvi on kokonaan avoin, hiljaisuus tosin tarkoittaa lähinnä sitä, että parvelle olevien on oltava hiljaa mutta kaikki kirjastosalissa tapahtuva kantautuu kyllä heidän korviinsa.


Kirjaston tapahtumien puolella on huomattu, että pelkän lukuhetken sisältävät satutuokiot eivät enää vedä väkeä. Niinpä satutuokioihin on nykyään aina yhdistetty askartelua ja niitä markkinoidaan Satuaskartelu-nimellä. Satuaskarteluissa osallistujia piisaa mukavasti edelleen, vaikka paikkakunnalla lapset vähenevätkin vauhdilla: ennen ekaluokkalaisia oli yleensä noin 160 joka vuosi, mutta nyt enää 109. Ryhmä Hau
Iltasatukirjastokin Ulvilassa toimii useassa päiväkodissa. Iltasatukirjaston kirjat eivät kuulu varsinaiseen kokoelmaan, vaan mukana on paljon poistettua, hyväkuntoista aineistoa, sekä muutamia täsmähankintoja juuri tätä tarkoitusta varten. Varhaiskasvatusyhteistyöstä ja satuhetkistä vastaava kirjastovirkailija Jenni Virmaranta huolehtii iltasatukirjastosta yhdessä Katja Norolahden kanssa: he kuljettavat laatikoita päiväkodeille ja vaihtavat kokoelmat aika ajoin. Iltasatukirjaston kirjojen välissä on lappu, jossa lukee kirjan nimi. Perheen ottaessa kirjan lainaan, laitetaan tuo lappu lapsen naulakkoon jemmaan. Näin pysyy muistissa tieto siitä, mikä kirja olikaan iltasatukirjastosta. Kun kirja palautuu, laitetaan lappu takaisin kirjan väliin.



Kouluyhteistyö on Ulvilassa tiivistä, ja ensi syksynä voimaan tulee uusi kulttuurikasvatussuunnitelma, joka takaa peikkoseikkailun kaikille 1.-luokkalaisille ja kirjavinkkaukset muille luokka-asteille. Myös 2. asteen oppilaitokset huomioidaan kulttuurikasvatussuunnitelmassa, joskaan niille ei pystytä joka vuodelle takaamaan ohjelmaa kirjaston puolesta.
Vierailua seuraavalla viikolla Ulvilan kirjastossa oli aloittamassa kokonaan uusi työntekijä uudessa vakanssissa. Tämä oli tietenkin ilouutinen! Hänen tehtäväkseen tulee kotipalvelun perustaminen ja seniorityön kehittäminen kirjastossa.


Ulvilassa on keksitty konstit saada lainattavat tavarat liikkeelle. Lainattavina on mm. retkiluistimia, lumikenkiä, ringettemailoja, liukulumikenkiä, rattikelkkoja, potkulautoja, skeittilautoja, suojuksia ja kypäriä sekä pelisettejä maila- ja pallopeleihin. Erityisesti talviurheiluvälineet liikkuvat talvisin liukkaasti lainassa. Tänä vuonna tosin vähäluminen talvi on hiljentänyt sesonkia. Myös potkulaudat ovat sangen suosittuja.


