AKE-ihmiset Raision kirjastossa

Raision kirjasto kutsui AKEn kylään joulukuun alussa. Raisio tunnetaan alueellamme aktiivisena kirjastona, jossa järjestetään paljon tapahtumia ja kokeillaan herkästi uutta. Mielenkiinnolla Anne ja Miia lähtivät tutustumaan kirjastoon tarkemmin!

Hannele Niinivirta, Anna-Maija Saariaho ja Mia Surakka esittelivät Raision kirjaston palvelupistettä ja lehtisalia.

Raision kirjasto on juuri nyt muutosten myllerryksessä, kun pitkäaikainen kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo jää vuodenvaihteessa eläkkeelle, ja muitakin eläköitymisiä ja henkilöstövaihdoksia on kuluneelle vuodelle sattunut. Näistä syistä kirjaston tiimirakenne saattaa lähitulevaisuudessa muuttua, mutta parinkymmentä henkilöä kattava henkilökunta katsoo tulevaan valoisana ja yhtä innokkaana kuin aiemminkin.

Yksi Raision kirjaston erityispiirteistä on palvelupiste sekä lehtisali. Se on kirjaston ainoa tila, joka on avoinna myös omatoimisesti, ja palveluaikana palvelupiste palvelee kuntalaisia melkeinpä asiassa kuin asiassa. Siellä myydään paikallisliikenteen lippuja sekä matkakortteja, hoidetaan tilavarauksia, pääsylippujen myyntiä sekä muutakin kirjaston rahaliikennettä, ja koordinoidaan kirjaston ompelukoneen sekä saumurin käyttöä sekä muita lainattavia esineitä. Tilasta on pienellä remontilla saatu erotettua erillinen huone, jossa monet kirjaston toiminnan piirissä olevat ryhmät tapaavat ja jossa raisiolaiset saavat myös digineuvontaa niin paikallisten datanomiopiskelijoiden kuin Varsinais-Suomen hyvinvointialueenkin toimesta.

Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo esitteli kirjaston varattavia tiloja, joita on yllättävän paljon.
Kirjastorakennus on arkkitehti Hannu Tikan taidonnäyte vuodelta 1999. Lyhyttä ja leveää käytävää hyödynnetään näppärästi tapahtumamainonnassa.
Lastenosaston nepsy-hylly on saanut asiakkaiden keskuudessa suuren suosion. Hyllystä löytyy tietoa neuropsykiatrisista erityispiirteistä, lapsille suunnattuja kirjoja, joissa kuvataan nepsy-ihmisiä tai -piirteitä sekä tietoa kirjastosta lainattavista lukemisen apuvälineistä.

Raisiossa asuu aika paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, ja heille kohdennettuihin palveluihin onkin viime aikoina kiinnitetty erityistä huomiota. Lastenkirjastotyötä on myös pyritty viemään enemmän kirjaston ulkopuolelle päiväkotien iltasatukirjahyllyjen avulla – näissäkin monikieliset lapset huomioiden. Kirjasto on aiemmin kustantanut Lukulumo-palvelun varhaiskasvatuksen käyttöön, mutta jatkossa maksajana toimiikin Raision kotoutumispalvelut, sillä Lukulumossa on saatavilla runsaasti aineistoa eri kielillä.

Kirjailija Reetta Niemelä oli vieraana Raisiossa ja hänen Mustan kuun majatalo -kirjoistaan inspiroituneet näyttelyt ovat vallanneet lastenosaston vitriinit.
Vinkkauksia ja muita lasten ryhmäkäyntejä pidetään erillisessä tilassa, joka on koristeltu upein maalauksin kaikille tutuista lasten kirjoista.

Kirjaston kanssa samoissa tiloissa toimii myös museo, kahvila sekä iso auditorio Martinsali. Kirjasto hyödyntää auditoriota tapahtumatoiminnassaan mm. näyttäen siellä kuukausittain elokuvia. Kahvilan kanssa yhteistyö on tiivistä, ja tapahtumapäivinä kahvilan valikoimista löytyykin usein teemaan sopivaa purtavaa. Erityisen suosittuja ovat olleet Raision kirjaston Lasten lauantait, joissa teema vaihtuu, mutta kohdeyleisö saapuu sankoin joukoin paikalle joka kerta.

Museon muutto samoihin tiloihin vaikutti hieman myös kirjaston asiakasraatiin, joka tunnetaankin nykyisin nimellä kulttuuriraati. Raati koostuu enimmäkseen seniori-ikäisistä kuntalaisista, ja ehdottaa kirjastolle mielellään toimintoja sekä tapahtumia. Esimerkiksi Raisiossa parina kuluneena vuotena juhlittu Taiteiden yö on saanut alkunsa raadin ehdotuksesta. Ovatpa he järjestäneet myös keskustelutilaisuuden ennen eduskuntavaaleja.

Raision museo Harkko muutti kirjaston kanssa samoihin tiloihin kesällä 2023.
Tiina Salo kertoo Miialle myöhäisrautakautisesta kupariharkosta.

Kotipalvelua on Raisiossa tarjottu jo 70-luvulta lähtien. Korona-aikoihin saakka joku kirjastolta kävi asiakkaiden luona, mutta nykyisin toiminta on järjestelty siten, että asiakkaat tavataan alkuhaastattelun merkeissä, jonka jälkeen yhteydenpito hoidetaan puhelimitse. Kaupungin kuntouttavan työtoiminnan kanssa tehdään yhteistyötä kirjakassien kuljetuksessa. Celian uudistus CD-äänikirjojen lopettamisesta huolestuttaa Raisiossakin, sillä monet kotipalvelun asiakkaista ovat samalla myös Celian asiakkaita, joilta tekstin lukeminen ei monesti syystä tai toisesta onnistu.

Raision kirjasto on ollut alueemme suosituin kohde työkiertoon, ja työkiertäjät ovat kokeneet vierailut erittäin hyödylliseksi ja hauskaksikin. AKE kiittää Raisiota ja Tiina Saloa yhteistyöstä ja toivottaa oikein hyvää joulua.