AKE-ihmiset Pyhärannassa muutoksen tuulia aistimassa

Marraskuussa AKE-ihmiset Veera ja Laura pääsivät tutustumaan myös Pyhärannan kirjastoon. Pienessä kunnassa puhaltavat suuret muutoksen tuulet! Tällä kertaa tuulet tuntuvat onneksi tuovan mukanaan pelkästään positiivisia asioita.

Pyhärannan kirjasto on ollut viime vuosina monenlaisen myllerryksen keskellä. Kuntapäättäjillä ei aina ole ollut riittävästi tietoa esimerkiksi kirjastopalvelujen lakisääteisyydestä ja jopa kirjaston lakkauttamista on ehdotettu. Tällä hetkellä Pyhärannan asukkaita palvelevat kivijalkakirjaston lisäksi kaksi kumijalkakirjastoa: Laitilan ja Rauman kirjastoautot. Pelkästään niiden varaan ei kuitenkaan kokonaisen kunnan kirjastopalvelua voi tietenkään jättää.

Nyt suunnitelmat tulevaisuuden suhteen vaikuttavat kuitenkin valoisilta ja selkeiltä. Pitkän selvitysvaiheen jälkeen ollaan tilanteessa, jossa yhteistyösopimus Laitilan kanssa odottaa enää Pyhärannan kunnanvaltuuston sinettiä (valtuuston kokous pidetään tänään 11.12. Peukut pystyyn joka iikka!). Sopimusluonnoksen mukaan Laitila ryhtyy tuottamaan Pyhärannan kirjastopalveluita 1.2.2025 alkaen.

Ma. kirjastonjohtaja Marja-Liisa Mutkalle on kertynyt yhteistyösopimukseen liittyvää selvitystyötä tehdessä paljon tietoa siitä, millaisia yhteistyömalleja Suomen kirjastoissa on käytössä ja miten ne toimivat. Vierailupäivänä Laitilan Sanomissa oli juttu Pyhärannan ja Laitilan yhteistyösopimuksesta, ja sitä tietysti luettiin innolla yhdessä.

Käytännössä yhteistyösopimus tarkoittaisi sitä, että Pyhärannan kirjasto vertautuisi jatkossa lähikirjastoihin, joita Laitilassa ei entuudestaan tällä hetkellä ole. Pyhärannan kirjastovirkailija Kirsi Sario siirtyisi Laitilan kaupungin palvelukseen, mutta vastaisi edelleen ensisijaisesti Pyhärannan lähikirjastosta. Jatkossa Pyhärannassa voisivat kuitenkin työskennellä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan myös muut Laitilan kirjaston työntekijät.

Pyhärannan kirjasto ostaa jo nykyään kouluyhteistyöhön kuuluvia palveluita Laitilalta, mutta toiminta ei ole ollut säännöllistä. Sopimuksen myötä Pyhärannassa tulisi käyttöön sama koulun ja kirjaston yhteistyösopimus, joka Laitilassa jo on käytössä. Näin kouluyhteistyöstä saataisiin suunnitelmallisempaa.

Toinen suuri muutos Pyhärannassa on omatoimipalvelun käyttöönotto. Omatoimilaitteet ovat olleet ostettuina jo jonkin aikaa, mutta niitä ei ole vielä asennettu, sillä kirjastotila vaatii ensin jonkin verran muutostöitä. Nyt suunnitelmat omatoimipalvelun aloittamisesta ovat kuitenkin jo pitkällä ja paikka esimerkiksi toiselle ovelle katsottuna.

Kirjaston maskottimyyrä katselee ulos ikkunasta, joka onkin jo pian ovi.

Kekseliäitä Pyhärannan kirjastossa on oltu tilojen kanssa myös muuten: Henkilökunnan minikeittiö on tehty siivouskomeroon (toimii kuulemma upeasti!) ja työntekijöiden työpisteet on erotettu kirjastosalista sermeillä. Omatoimikirjaston takia työpisteitä salista erottamaan tarvitaan sermejä järeämpi seinä, mutta ainakin toistaiseksi työpisteitä saavat tarvittaessa käyttää jopa kirjastossa tehtäviään tekevät koululaiset. Lapset käyvätkin kirjastossa ahkerasti sekä opettajan johdolla että koulupäivien jälkeen. Kirjaston kävijälaskurin klikkaaminen on koululaisille kunnia-asia, ja myös opettaja huolehtii tarkkaan oman käyntinsä rekisteröinnistä luokan kanssa sisään tullessaan. Koulupäivän jälkeen osaa lapsista odottavat kirjastossa omat eväät, joita vanhemmat ovat tuoneet jemmaan kirjastoon.

Koululaiset täyttävät kirjaston usein niin kouluaikana kuin sen jälkeenkin. Ja mikäpä sen parempaa!
Myös henkilökunnan työpisteet otetaan kouluaisten käyttöön, jos tila ei muuten riitä.

Yhteistyösopimuksen ja omatoimipalvelun aloittamisen lisäksi vielä kolmaskin iso muutos siintää Pyhärannan kirjaston tulevaisuudessa. Sekä kirjaston että kunnanjohtajan toiveissa on, että Pyhärantaan pystyttäisiin avaamaan kaksi uutta kirjaston palvelupistettä. Toinen niistä tulisi Reilaan ja toinen Rohdaisiin. Palvelupisteet toimisivat pääasiassa omatoimisina lainausasemina, mutta niihin järjestettäisiin myös jonkin verran asiakaspalvelua.

Laitilan kanssa solmittavan sopimuksen mukaan Pyhäranta on jatkossakin vastuussa omista kiinteistöistään, mutta uusia palvelupisteitä suunnitellaan kuitenkin yhteistyössä. Reilassa palvelupistettä on suunniteltu koulun yhteyteen. Rohdaisten pisteen paikkaa ei ole vielä päätetty, mutta yksi mahdollinen paikka on terveysaseman yhteydessä.