Yhdenvertaisuus

Kielen oppiminen

Aineistoa 80 eri kielellä

Kaukolainaus

Helmet-tietokanta

Aineistoa jokaisen omalla äidinkielellä

Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikille Suomessa asuville vieraskielisille kirjallisuutta heidän omalla äidinkielellään: aineistoa löytyy noin 80:lla Suomessa harvinaisemmalla vieraalla kielellä. Suurimmat kokoelmat ovat arabia, kiina, somali ja persia (farsi). Kokoelmissa on yli 21 000 kirjaa, ja niiden lisäksi elokuvia, musiikkia, äänikirjoja ja aikakauslehtiä. Monikielisessä kirjastossa on myös sanakirjoja ja joitain oppikirjoja.

Kun osaa hyvin äidinkielensä, oppii helpommin myös uuden kotimaansa kielen. Näin ollen myös vieraskielisten rikoksentekijöiden lukuharrastusta on hyvä tukea, sillä omalla kielellä lukeminen tukee kielitajua, helpottaa myös suomen kielen omaksumista ja siten Suomeen integroitumista.

Monikielinen aineisto vankien käyttöön

Monikielisen kirjaston aineistot sijaitsevat Pasilassa Helsingin kaupunginkirjaston kokoelmissa. Rikoksentekijät voivat tilata aineistoa oman vankilakirjastonsa kautta. Tarjolla on eri kielillä niin kirjoja, lehtiä kuin musiikkiakin, minkä lisäksi aineistoa löytyy monipuolisesti eri genreissä ja erilaisilla teemoilla. Lainaaminen on maksutonta.

Monikielisen kirjaston aineiston tilaaminen

Liittyessään Monikielisen kirjaston yhteisöasiakkaaksi vankilakirjasto saa Helmet-tunnukset lainaamista varten. Siirtokokoelman voi lainata 3–4 kuukauden ajaksi, ja lainat voi uusia jopa viisi kertaa. Vankilakirjasto lähettää siirtokokoelmatilaukset osoitteeseen monikielinen.kirjasto@hel.fi.

Monikielisen aineiston löytäminen

Monikielisen kirjaston aineisto haetaan www.helmet.fi-sivustolta. Hakulomake löytyy valitsemalla sivustolta ”Hae aineistoa” => ”Tarkennettu haku”.

Ota yhteyttä:
www.facebook.com/monikielinenkirjasto
www.helmet.fi/monikielinenkirjasto
www.kirjastot.fi/monikielinenkirjasto (asiantuntijat)
Monikielinen.kirjasto@hel.fi ?

Monikielinen kirjasto tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Avustusta saadaan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.