Luki- ja oppimisvaikeudet

Äänikirjat vankien käyttöön

Monipuolinen aineisto

Yhteisöasiakkuus

Äänikirjat

Celia – lukemattomat tarinat kuultavina

Celia-kirjasto on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Se tuottaa kirjallisuutta saavutettavaan muotoon yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Vuosittain e-, piste- ja äänikirjoja tuotetaan noin kolmasosa Suomessa ilmestyvästä kauno- ja tietokirjallisuudesta. Valtaosa Celian lainoista on äänikirjoja.

Celian palvelujen käyttäjiksi voivat liittyä henkilöt, joilla on lukemiseste eli jotka eivät voi sairauden, vamman tai niihin rinnastettavan syyn vuoksi lukea tavallista painettua tekstiä. Lukemisesteen voi aiheuttaa esimerkiksi lukivaikeus, oppimisvaikeus, näkövamma, lihastauti, kehitysvamma tai afasia.

Celian äänikirjat vankien käyttöön

Vankilat voivat tarjota lukemisesteisille vangeille mahdollisuuden käyttää Celian tuottamia ääni- ja muita saavutettavia kirjoja. Palvelun aloittamiseksi vankilan täytyy liittyä Celian yhteisöasiakkaaksi. Tämän jälkeen vankila saa käyttöönsä tunnukset, joilla materiaalia pystyy lainaamaan.

Yhteisöasiakkaaksi liitytään verkkolomakkeella osoitteessa
www.celia.fi/palvelut/palvelut-rikosseuraamusalalle/

Myös kunnan- tai kaupunginkirjasto voi tarjota Celian äänikirjoja vangeille: Vankilayhteistyötä tekevät yleiset kirjastot voivat lainata Celian äänikirjoja vankilakirjastoille ilman, että vankila liittyy yhteisöasiakkaaksi. Kirjasto voi myös opastaa kuunteluasioissa ja liittää vangin Celian äänikirjapalveluiden käyttäjäksi.

Kuunneltavaa moneen makuun

Celian kirjavalikoima sisältää tuhansia kirjoja ääni-, e- ja pistekirjoina. Valikoimasta löytyy luettavaa kattavasti eri aloilta ja eri-ikäisille lukijoille: tietokirjoja, runoja, satuja, dekkareita, elämäkertoja, historiaa, viihdekirjallisuutta, Finlandia-palkittuja teoksia ja paljon muuta. Määrä kasvaa jatkuvasti, vuosittain noin 2000 kirjalla. Lisäksi Celiasta saa toisen ja kolmannen asteen oppikirjoja.

Kirjat lainataan Celianet-verkkopalvelusta osoitteesta www.celianet.fi. Lainaaminen on maksutonta.

Kuuntele äänikirjaa CD-levyltä tai verkossa

CD-äänikirjoja voi kuunnella MP3-toistoa tukevalla CD- tai DVD-soittimella. Kirjoja voi kuunnella myös tietokoneella, jossa ei ole verkkoyhteyttä, jos koneelle on ladattu erillinen kuunteluohjelma. Jos vankilassa on käytössä verkkoyhteys, voi Celian kirjoja kuunnella myös sen kautta osoitteessa www.celianet.fi.

Vankilakirjasto lainaa äänikirjat ensin Celialta ja sitten edelleen omille asiakkailleen CD-levyllä tai muistitikulla omien lainauskäytäntöjensä mukaisesti. Kun lainattua kirjaa ei enää tarvita, CD-levy hävitetään.

Kysy koulutusta ja lisätietoa

Asiakkuusvastaavat Pirjo Nironen ja Susanna Ylä-Havanka opastavat mielellään Celian palveluiden käyttöönottoon ja äänikirjojen kuunteluun liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä:
pirjo.nironen@celia.fi, p. 0295 333 084
susanna.yla-havanka@celia.fi, p. 0295 333 107

Celia tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa, www.celia.fi. Asiakaspalvelu: palvelut@celia.fi, p. 0295 333 050