Monikielinen kirjasto on valtakunnallinen palvelu, josta kirjastot voivat tilata erikielisiä teoksia siirtokokoelmana. Monikielisen kirjaston henkilökunta kokoaa paketin toiveiden mukaan. Kooltaan siirtokokoelmat voivat olla muutamista kirjoista aina satoihin teoksiin. Laina-aika 4 kuukautta, jonka jälkeen lainan voi uusia tai palauttaa. Myös pidemmät laina-ajat ovat mahdollisia. Monikielisen kirjaston siirtokokoelmia voi tilata joko sähköpostitse (kaukopalvelu@hel.fi tai monikielinen.kirjasto@hel.fi) tai puhelimitse (09-310 85 432).  Monikielisestä kirjastosta voi tilata myös yksittäisiä kaukolainoja.

Monikielisen kirjaston valikoimassa on aineistoa noin 80 kielellä aikuisille, nuorille ja lapsille. Eniten teoksia löytyy arabiaksi, somaliksi, kiinaksi, persiaksi (sis. dari), kurdiksi (sis. soran ja kurmanji), turkiksi, japaniksi, thaiksi, vietnamiksi ja puolaksi. Suurin osa aineistosta on kirjoja, mutta kokoelmassa on myös ääni- ja e-kirjoja, musiikkia, elokuvia ja aikakauslehtiä. Kokoelmaa voi selata Helmet-tietokannassa

Monikielisen kirjaston kokoelmissa EI ole aineistoa pohjoismaisilla kielillä (sis. mm. romani ja saame) eikä näillä kielillä: englanti, saksa, ranska, italia, espanja, viro ja venäjä. Venäjänkielisiä kirjastopalveluja tarjoaa Venäjänkielinen kirjasto, jonka kaukopalvelu lähettää aineistoa ympäri Suomen. Venäjänkielisen kirjaston kaukopalvelu on maksuton kaikille Suomessa asuville.

Yksittäisiä vieraskielisiä aineistoja voi tilata asiakkaalle myös tavallisina kaukolainoina muista kirjastoista. Valtakunnallista ja alueellista kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen antamat kaukolainat ovat maksuttomia muille yleisille kirjastoille, ja myös monet muut yleiset kirjastot tarjoavat toisille yleisille kirjastoille kaukolainoja maksutta. Kaukopalvelun kautta toimitetaan vain yksittäisiä teoksia, ja esimerkiksi Turku ei toimita suurempia siirtokokoelmia oman kimpan ulkopuolelle.

Lisää tietoa? Monikielisen kirjaston palveluista pääset kuulemaan lisää esimerkiksi Kirjastoseuran Kansainvälisyys- ja monikuluttuurisuustyöryhmän järjestämässä webinaarissa 17.11.2021 klo 12–16. Webinaarin koko ohjelma ja linkki ilmoittautumiseen täällä: https://www.kirjastot.fi/ammattikalenteri/koulutus-ja-seminaarit/moninainen-kirjasto-koulutus

Mistä vieraskielisiä aineistoja asiakkaille?