hämmästynyt ihminen

Seinäjoen erityistehtävä Erte on julkaissut hyvän koosteen tekijänoikeusjärjestöjen ohjeista. Tekstissä on tietysti jonkin verran asiaa koululuokista. Kuitenkin kaikkien, jotka kirjastoissa tekevät sisältöä someen – aamukahveja, kirjallisuuskeskusteluja, ihan mitä vaan – on hyvä kerrata nämä ohjeet!

Vapaasti verkossa tarjottavissa lähetyksissä on tärkeää: tietysti voit keskustella kirjasta! Kansikuvan voi näyttää, mutta se ei saa olla lähetyksen keskiössä. Voit lukea ääneen lyhyen pätkän, jos lukeminen toimii sitaattina ja siten tukee muuta esitystäsi.

Varsat, huomio: ilman kuvittajan lupaa ei voi lukea ääneen satua, ja samalla näyttää kirjan kuvitusta sivu sivulta.

On myös hyvä huomata, että kun on kyse opetukseen liittyvästä tilanteesta, niin monia asioita saakin tehdä. Tämä johtuu siitä, että Opetushallitus on jo etukäteen huolehtinut tekijänoikeusmaksuista opetustilanteita varten.

Lue Erte:n kooste täältä https://www.kirjastot.fi/lanu/tekijanoikeutta-etatyohon

Tarkempia (ja pidempiä!) ohjeita löydät täältä: https://www.kirjastot.fi/tekijanoikeus

Oikeutta tekijöille meidänkin alueella toivottelee:

AKE-triosta Leena Pylkkö

Kuva: krakenimages, Unsplash

Mitä tekijänoikeusjärjestöjen mukaan etälähetyksissä saa tehdä?