Juttu on osa sarjaa, jossa kerromme alueen kirjastojen kuulumisia. Huittisten kuulumisia kertoili Jan-Erik Ylitalo. Sarjan aiempia juttuja pääsee lukemaan täältä: https://ls-kirjastot.fi/ake/kirjastot/

Huittisissa valmistaudutaan parhaillaan omatoimipalveluiden avaamiseen. Viimeisiä valvontakamera-asennuksia odotellaan vielä, ja sitten kaikki on valmista sekä Huittisten pääkirjastossa että Vampulan sivukirjastossa. Molemmat tilat muuntuivat omatoimikäyttöön sopiviksi melko helposti. Pääkirjastoon hankittiin samanlaiset ruloseinät, joita näkee kauppakeskuksissa. Lisäksi lainausautomaatin pöytä ja palvelutiski vaihdettiin sähköllä säätyviin. Vampula puolestaan sai ensimmäisen lainaus- ja palautusautomaattinsa – sähköpöydän päällä sekin.

Huittisissa suunnitellaan myös kirjaston kotipalvelun aloittamista. Toimintamallista on keskusteltu kotihoidon kanssa, ja kirjakassit saadaan toivottavasti kulkemaan asiakkaiden luo kotihoidon henkilökunnan mukana. Kotipalvelua aiotaan aluksi tarjota 10-20 pääkirjaston asiakkaalle.  Myöhemmin palvelua voidaan toivottavasti laajentaa Vampulaankin. Kotipalvelun käynnistäminen on osa Huittisten osuutta Lukeva kunta -verkostossa ja Sanojen sinfonia Lounais-Suomessa -hankkeessa.

Kirjasto on mukana myös Huittisten omassa Lukutaikoja Huittisissa -hankkeessa, jossa lukukoordinaattori suunnittelee ja toteuttaa lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistavia toimenpiteitä yhdessä varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilökunnan kanssa. Tässä hankkeessa on mm. täydennetty kirjaston luokkasarjoja ja kehitelty niihin liittyviä tehtäviä. Huittisten kirjastoilla on myös muuten hyvät kokoelmat luokkasarjoja, ja kokoelmaa täydennetään uutuuksilla joka vuosi.

Huittisissa on ollut pandemian aikana hyvä tilanne, ja kirjastotkin on pystytty pitämään täysin auki viime keväänä koko Suomea koskenutta sulkua lukuun ottamatta. Myös koululaisryhmiä on pystytty ottamaan vastaan lähes normaalisti. Koululaiskäynnit on Huittisissa järjestetty luokkien oman viikoittaisen kirjastolukujärjestyksen mukaan. Lukujärjestys helpottaa organisointia ja tukee koululuokkien säännöllisiä kirjastovierailuja.

Tapahtumatoimintaa pandemia on Huittisissakin rajoittanut. Kirjaston normaaliin tapahtumatoimintaan kuuluu kirjaston Hermanni-salissa yhteistyössä kansalaisopiston kanssa järjestettävät luennot, joita on yleensä 3–5 joka kevät ja syksy. Lisäksi Hermanni-salissa kokoontuu lukupiiri, jota kirjasto pyörittää yhdessä Scriptum-kirjallisuusyhdistyksen kanssa. Sekä Hermanni-salissa, kirjaston aulassa että Vampulan lähikirjastossa järjestetään myös näyttelyitä. Niitä varten hankittiin vähän aikaa sitten yhteensä 4 uutta lasivitriiniä, 2 kumpaankin kirjastoon. Kiinnostuneita näytteilleasettajia on riittämiin, ja varauskalenteri onkin jo täynnä vuoden loppuun asti.

Hermanni-salin lisäksi kirjastolla on myös toinen tapahtumatila, parivuotias Talli, joka on tehty vanhaan kirjastoauton talliin. Tallissa järjestetään ensisijaisesti nuorille suunnattua kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa, mutta varsinainen nuorisotalo se ei ole. Myös musiikkiopiston oppilaat käyvät Tallissa harjoittelemassa, ja usein sieltä kantautuukin erilaista soitantaa kirjaston henkilökunnan taukotilaan. Kirjastosalin puolelle äänet eivät sentään kuulu. Tallissa on hyvät laitteet myös pienimuotoiseen elokuvakerhotoimintaan, ja Suomi-Venäjä-seuran kanssa onkin suunniteltu venäläisen elokuvan viikonloppua.

Huittisten kirjasto oli Suomen ensimmäisiä – ellei jopa aivan ensimmäinen – kirjasto, jonka lainakokoelmaan saatiin uusien PlayStation 5 ja Xbox One S -konsolien pelejä loppuvuonna. Kirjastosta voi lainata myös liikuntavälineitä, jotka on hankittu yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa. Lumisen talven hitti ovat olleet lumikengät. Lisäksi tarjolla on frisbeegolf-settejä, pöytäcurling-pelejä, tennismailoja sekä kausikortteja lentopallon naisten mestaruusliigaa pelaavan LP-Vampulan otteluihin.

Jos Huittisten kirjasto olisi eläin, se olisi hirvi. Suomen vanhimpiin muinaisesineisiin kuuluva pronssinen hirvenpää on löydetty Huittisista. Kirjastoa vastapäätä pellolla on Kimmo Ojaniemen valotaideteos Toinen hirvi, ja hirvi näkyy myös kunnan viestinnässä.

Huittisten kirjaston henkilökuntaa
Huittisten kirjaston väki juhlimassa kirjastonhoitaja Kirsi Javanaisen 60-vuotispäiviä.

Huhuu Huittinen, kuinka hurisee?