Juttusarjamme alueen kirjastojen arjesta jatkuu. Harjavallan kirjastoon kuuluu hyvää. Tosin sekä henkilökunta että asiakkaat tuntevat haikeutta siitä, että ikäihmisten vakituisia tapahtumia ei voida järjestää. Esim. lukupiiri ja Mielenvirkistyskerho ovat olleet kävijöilleen tärkeitä. Onneksi koulujen ohjelmat voidaan toteuttaa melko normaalisti.

Harjavallassa panostetaan lasten ja nuorten tapahtumiin sekä kouluyhteistyöhön. Tämä jo tiedettiinkin, ainakin Varsojen verkostossa! Tätä juttua varten haastateltu kirjasto- ja kulttuurijohtaja Satu Soppela-Hyle on tällä viikolla menossa yläkoululle kirjavinkkaamaan. Tammikuussa alkavat myös eskareiden kirjastokäynnit ”kirjastoagentti” Saila Kurrin johdolla. Isommat teematapahtumat jäävät tulevalta keväältä kuitenkin järjestämättä. Harjavallassa on järjestetty mm. Soturikissa- ja Kepler62 –tapahtumia.

Kirjasto osallistuu kunnan muidenkin kulttuuripalvelujen järjestämiseen. Esimerkiksi joulukuussa järjestettiin etukäteen videoitu itsenäisyyspäivän juhlaesitys verkossa. Myös Harjavallan kaupungin tiedotuslehti ”Vallan Väylä” toimitetaan kirjastossa. Kulttuuripalveluissa on tulevana keväänä koronan takia melko hiljaista. Näyttelytoiminta kuitenkin jatkuu, kuten myös kuuloneuvontapisteen yhteistyö Harjavallan Seudun Kuulo ry:n kanssa.

Viime vuonna kirjaston henkilökunta teki valtavasti kokoelmatyötä: hurja määrä kirjoja poistettiin. Aamupäivien omatoimiaika toimii Harjavallassa edelleen hyvin: asiakkaat käyttävät kirjastoa omatoimisesti ja lainaavat automaatilla, vaikka kirjaston henkilökuntaa onkin paikalla muita töitä suorittamassa.

Harjavallan kirjasto on useana vuonna fb-sivuillaan järjestänyt joulukalenterin. Siinä jokaisessa luukussa on vihje, josta voi päätellä, mikä kirja on kyseessä. Arvaukset lähetetään kommentoimalla julkaisun kenttään. Parhaiten arvanneet palkitaan. Kirja-arvuuttelu on melko helppo toteuttaa, ja ideaa saavat alueen muutkin kirjastot käyttää! Eikä tarvitse odottaa ensi jouluun, voihan vaikkapa Lukuviikon toteuttaa somessa kirja-arvoituksilla.

Jos Harjavallan kirjasto olisi joku eläin, se olisi kameleontti, koska se on niin muuntautumiskykyinen ja sopeutuva.

Kuvassa Harjavallan kirjastoagentti ja kirjatohtori.

Harjavallan kuulumisia selvitti AKE-triosta tällä kertaa:
Leena Pylkkö

Mitä kuuluu Harjavallan kirjastoon?