Honkajoen kuulumisjutun teko sai dramaattisen käänteen, kun kirjasto meni kiinni koronatoimien johdosta! Honkajoella siirryttiin varausten noutoon ja kirjakassipalveluun jo marraskuun lopussa, kun pohjois-Satakunnan tilanne huononi nopeasti.

Vuodenvaihde on muutenkin Honkajoella muutosten aikaa, sillä kunta valmistautuu kuntaliitokseen. Vuoden alusta Honkajoki liitetään Kankaanpäähän. Honkajoki on hoitanut myös naapurikunnan Karvian kirjastopalveluita, ja tämä yhteistyökuvio säilyy edelleen. Honkajoen kirjasto on aktiivinen somessa ja kannattaakin ottaa seurantaan kirjaston Facebook-sivu!

Honkajoki on yhden työntekijän kirjasto, jossa on ajoittain myös tilapäistä muuta työvoimaa. Kirjastonhoitaja Minna Hautaluoma kertoi kirjaston kuulumisista seuraavasti:

• Kirjasto sai täksi ja ensi vuodeksi valtionavustusta lukuharrastuksen kehittämiseen ja kirjailijavierailujen järjestämiseen. Kevääksi suunniteltu vierailu peruuntui ja siirtyy ensi vuoteen, jolloin se voidaan toivottavasti toteuttaa. Muita vierailuja ei ole tänä aikana sen kummemmin vielä suunniteltu. Myöskään esim. virtuaalivierailuja ei ole ainakaan yhtenäiskoululle voinut vielä sopia uuden koulurakennuksen ollessa vasta rakenteilla. Rakennuksen pitäisi valmistua vuodenvaihteeseen mennessä, minkä jälkeen täytyy ryhtyä selvittelemään vierailujen järjestämisen mahdollisuutta.
  • Aineistonäyttelyitä järjestämme tasaiseen tahtiin kun meillä on sopiva tila sitä varten. Tänä vuonna esillä on ollut materiaalia liittyen mm. valtakunnalliseen omaishoitajien viikkoon, lapsen oikeuksien viikkoon ja eläinten viikkoon. Muita teemoja ovat olleet mm. satakuntalaisten kirjailijoiden teokset ja Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotisjuhlavuosi. Näyttelyt ovat hyvä keino nostaa esiin myös hieman vanhempaa aineistoa uutuuksien ollessa muuten kysytympiä teoksia.
  • Kirjastossa on koronasta huolimatta käynyt jonkin verran koululaisryhmiä vierailulla. Vierailut ovat pääosin tapahtuneet kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella. Useat alakoulun luokat suorittavat lukudiplomia. Meillä on erillinen lukudiplomi myös esikoululle sieltä saamamme diplomitoiveen johdosta. Esikoulu haluaa omalta osaltaan innostaa vanhempia lukemaan lastensa kanssa, sillä erot lukevien ja lukemattomien lasten kielen ja mielikuvituksen kehityksessä näkyvät varhaisessa vaiheessa. Ilmeisesti toive kiinnittää asiaan huomiota jo esikoulussa on lähtöisin koulun puolelta.
  • Koululaisten osalta uutena trendinä on selkokirjojen suosio. Mielestäni on huolestuttava seikka, jos yläkoululuokkaan oppilaiden käyttöön pyydetyistä kirjoista lähes puolet on selkokirjoja. Onneksi nyt on julkaistu hiukan aiempaa paksumpia selkokirjoja nuorille sopivista aiheista. Olen pyrkinyt myös kasvattamaan kokoelmaa niiden osalta, koska toisaalta jos lukeminen ei suju, siitä ei kannata tehdä vastenmielistäkään liian vaikeilla teoksilla.
  • Honkajoki liittyy 1.1.2021 Kankaanpään kaupunkiin. Honkajoen kirjaston osalta tämä tietää omatoimipalvelujen kehittämistä (mikäli saamme siihen valtionavustusta) sekä kassajärjestelmän saapumista taloon. Alamme kirjastotyön ohella myymään kuntosalipoletteja monitoimitalo Honkalaan. Toisaalta polettien hinta nousee kuntaliitoksen myötä niin  paljon, että myynti ehkä romahtaa samalla. V:sta 2016 voimassa ollut yhteistyösopimus Karvian kirjaston hoidosta jatkunee liitoksen jälkeen lähes ennallaan. Kuntaliitos on kirjaston osalta onneksi helppo, sillä Satakirjastot-yhteistyötä olemme tehneet jo 10 vuotta.

Jutun loppuun vielä ajankohtaan sopiva kuva kirjastonhoitajasta.

Miten menee Honkajoen kirjastossa?