AKE-työtä käsittelevä juttusarjamme jatkuu! Tällä kertaa esittelyssä Turun AKE-ihmiset. Pikkujoulukauden kunniaksi mukana myös hiukan höpsöttelyä! (Höpsöttelyt toimivat parhaiten uudemmilla verkkoselaimilla (eli ei IE).

Supertrio  

Supertrio on nimitys, jota tiiminvetäjämme käyttää meistä – eikä meitä yhtään häiritse, jos nimitys sattuu leviämään laajempaankin käyttöön. AKE-Supertrio hoitaa yhdessä koulutusten ja muiden tapahtumien kuten kehittämispäivien ja opintomatkojen suunnittelua ja järjestämistä sekä tiedotusta. Kolmikko vastaa myös alueen kirjastoille lainattavista materiaaleista kuten satu- ja pakopelisalkuista.  

Jokaisella Supertrion jäsenellä on vedättävänään alueellisen kehittämisen työryhmä tai -ryhmiä, joiden jäsenet tulevat Lounais-Suomen kirjastoista (kehittämisryhmistä tulossa omat artikkelinsa myöhemmin). Koko Supertrio osallistuu myös yhteisten ideoiden hankkeistamiseen ja koordinointiin sekä yhteistyöhön muiden Suomen AKE-kirjastojen kanssa. Lisäksi jokaisella on omia tehtäviä ja päävastuita. Supertrioon kuuluvat: 


Laura – täyttä AKEa! 

Laura vetää kahta alueellista kehittämisryhmää. Toinen on koulutusteemoihin, koulutuksen seurantaan sekä osaamisen kehittämistä tukeviin hankkeisiin keskittyvä osaamisen kehittämisen ryhmä. Ensi vuonna Laura yrittää saada näkyvyyttä myös uudelle perusteilla olevalle työryhmälle, joka keskittyy – kuinkas muuten – kirjastojen näkyvyyteen ja vaikuttavuuteen (aiheesta kiinnostuneiden kannattaa merkitä jo nyt muistiin päivämäärä 18.2.2021, jolloin on tarjolla näkyvyyskoulutusta sekä lisätietoa uudesta työryhmästä). Laura on myös triosta se, joka yrittää pysyä kärryillä kaikkien työryhmien toiminnasta ja koordinoida sitä yhteisten tavoitteiden mukaisesti. 

Alueellisten ryhmien lisäksi Lauran tehtäviin kuuluu valtakunnallisen Liboppi-toimituskunnan vetäminen. Liboppi on alun perin Turussa luotu yleisten kirjastojen yhteinen verkko-oppimisympäristö, ja sen toimituskuntaan kuuluu jäseniä kaikista AKE-kirjastoista sekä VAKE-kirjastosta. Liboppi on monille Lounais-Suomen kirjastolaisille tuttu jo Digikiertueen ajalta, mutta kunnon rummutus Libopista on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 aikana. Vuonna 2021 Lauran vastuisiin kuuluu myös mentorointiohjelman ja työkiertojaksojen koordinointi ja niistä tiedottaminen. 

Anne – 80-prosenttisesti vettä eikun siis AKEa 

Anne on ollut mukana jo ammoisina aikoina ennen AKE-laskumme alkua, eli maakuntakirjastotoiminnassa. Marraskuussa 2020 tuli täyteen viisi vuotta koulutusten suunnittelu- ja järjestelyhommissa, tosin toiminta on tänä aikana muuttunut ja kehittynyt hurjalla vauhdilla erityisesti alueellisen kehittämistoiminnan käynnistyttyä. 

Koulutusten suunnittelu, järjestäminen ja tiedottaminen kuuluvat Annen perusduuniin, samoin Lounais-Suomen kirjastojen extranetin ylläpito. Tietojärjestelmistä innostunut AKE-orava Anne ottaa myös Libopin teknisen ylläpitäjyyden harteilleen, kun digihanke päättyy vuoden lopussa. Vuoden 2021 alusta Annesta tulee Digitutorien verkoston vetäjä, ja tämän porukan toimintaa kehitetään jatkossa työryhmempään suuntaan. 

Anne on erityisen innostunut peleistä ja ihan fiiliksissä pakopelisalkusta. Vapaa-ajalla Anne harrastaa oravabongauksen ohella juoksua ja lautapelailua. Anne on myös tosi laiska eikä koskaan osta appelsiineja, koska niiden kuoriminen on niin työlästä. 

Leena – täysillä vaikka vain 60-prosenttisesti 

Leena suunnittelee ja järjestää koulutuksia yhdessä muiden AKE-ihmisten kanssa. Leenan vastuulla on paljon tiedottamista: sekä täällä extranetissä että muilla tavoin. Viime talven aikana hankkeessa kootun mediakasvatussuunnitelman jalkauttaminen pysyy mielessä koko tulevan vuoden ajan. Leenan alaa ovat myös Erasmus-vaihtojen järjestelyt, kunhan maailma taas palaa matkustettavaan kuntoon! 

Tanner tömisee kun Varsat yhdistävät voimansa lasten- ja nuorten kirjastotyön parissa. Verkosto on jo maankuulu hyvästä yhteishengestään ja aidosti toimivasta keskinäisestä tuesta ja avunannosta. Varsojen vetäjä Leena tuntee verkoston toiminnasta sekä suurta ylpeyttä että kiitollisuutta.    


Kaiken takana…

…on Asko 

Asko huolehtii, että rahoitushakemukset, raportit ja muut viralliset paperit tulevat tehtyä ajallaan. Asko on myös kirstunvartija ja koko toiminnasta vastaava. 


Kuuma linja

Tavoitat koko supertrion ja bonuksena vielä Askonkin yhteisestä sähköpostiosoitteesta AKE-kirjasto@turku.fi. Henkilökohtaista postia voi laittaa osoitteisiin etunimi.sukunimi@turku.fi. 


Muuta AKE-väkeä 

Supertrion ja Askon lisäksi AKE-hommia hoitelee Turussa koko joukko muitakin ihmisiä. Heistä tässä mainittakoon Irmeli Malka-Kannisto, joka hoitaa täysipäiväisesti vankilakirjastotyötä. Vankilakirjastotyö on iso osa Turun AKE-toimintaa, vaikka se onkin alueen yleisille kirjastoille lähes näkymätöntä (supervoima sekin!). Irmelin lisäksi myös Asko osallistuu vankilakirjastotyöhön mm. vetämällä valtakunnallista vankilakirjastotyön verkostoa. 

Tiiliseinää vasten naamioitunut patsas

Muiden AKE-hommiin kuuluu esimerkiksi johtamista ja koordinointia, etälähetysten tekniikasta huolehtimista, hankintojen tekemistä, kaukolainausta, postitusta, henkilöstöhallintoa ja työnjohtoa. Myös alueellinen IKI-ryhmä on osa AKE-toimintaa, mutta ryhmän toiminta on nyt pienellä tauolla. AKE-koulutusten järjestelyjä ja etälähetysten tekniikkaa hoitavia ihmisiä löytyy myös Porista. Suurimmalla osalla muista AKE-työaikaprosentti on niin pieni, että päätimme olla paljastamatta heidän tarkkaa identiteettiään.  


Keitä ne on ne AKE-ihmiset?