Juttusarjassamme kerrotaan alueen kirjastojen arkikuulumisia. Aakkosissa kolmantena on vuorossa Eurajoki. Kuulumisia kertoili Helena Kuivasniemi-Lehti.

• Sekä Eurajoen pääkirjastossa että Luvian sivukirjastossa aloitettiin omatoimiajan tarjoaminen lokakuun alussa. Molempien kirjastojen kaikki asiakastilat ovat omatoimisessa käytössä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9–16. Kirjastorakennukset ovat niin uusia, että omatoimiajan käyttöönotosta selvittiin varsin pienillä muutoksilla tilaan. Varsinkin kirjaston aktiivikäyttäjät, lapsiperheet sekä opiskelijat ovat ottaneet omatoimiajan ilolla vastaan.

• Eurajoella kirjaston ja koulujen yhteistyöstä on sovittu yhteistyösopimuksessa, joka on koulutoimen kulttuurikasvatussuunnitelman liitteenä. Ensi vuonna on tarkoitus laatia uusi koko Eurajoen yhteinen kulttuurisuunnitelma.  Kaikkien toimijoiden mukaan saaminen on tärkeää!

• Uutena juttuna kouluyhteistyössä on päästy aloittamaan omat kirjavinkkaukset. Ennen vinkkauksia on ostettu ulkopuolelta, mutta nyt omaan henkilökuntaan on saatu vakituinen vinkkaaja. Koulut ovat ottaneet uudet vinkkaukset innolla vastaan.

• Koululaisryhmien kanssa käytetään myös Älypolku-työelämätietoisuuspeliä, joka yhdistää kirjastonkäytön ja työelämätaitojen opetuksen. Pelissä pelivälineenä ovat kirjaston kirjat. Peli on luotu Luvian kirjaston, Satakirjastojen ja Vaski-kirjastojen yhteisessä kehityshankkeessa, ja sitä voi pelata myös muissa Satakirjastoissa. Pelin voi ladata ilmaiseksi omaan älylaitteeseensa sovelluskaupasta.

• Eurajoen kirjastossa on järjestetty jo noin kymmenen vuoden ajan kerran kuussa Kulttuuriklubeja, joissa paikalliset taiteilijat, kirjailijat, muusikot ja yhdistykset pääsevät esittelemään työtään. Eurajoen kulttuurielämä on paikkakunnan kokoon nähden vilkasta. Kirjaston ja yhdistysten yhteistyö on tiivistä, minkä ansiosta saadaan aikaan paljon sellaista, joka ei muuten olisi pienellä paikkakunnalla mahdollista. Edellisessä Kulttuuriklubissa 9.11. Antti Hannula kertoi taiteestaan ja siitä, miten teokset syntyvät. Hannulan näyttely on esillä Eurajoen pääkirjastossa 2.-27.11.2020.

• Kirjastossa järjestettiin viime syksynä digitukea senioreille kirjaston ja Eurajoen kristillisen opiston yhteistyönä. EKO (Eurajoen kristillinen opisto) oli saanut Opetushallitukselta tukea toiminnan järjestämiseksi.  Seniorit pitivät digitukea erittäin tarpeellisena. Keväällä toiminta jouduttiin keskeyttämään koronan takia ja samoihin aikoihin loppui myös Eurajoen kristillisen opiston saama tuki. Nyt Eurajoella mietitään uutta mallia digituen toteutukseen.

• Jos Eurajoen kirjasto olisi eläin, se olisi mufloni. Muflonit ovat Euroopan ainoa luonnonvarainen lammasrotu. Niitä voi tavata Luvian ulkosaaristossa sijaitsevalla Säpin majakkasaarella.
Eurajoen pääkirjaston henkilökuntaa
Eurajoen pääkirjaston henkilökuntaa. Kaikkia ei ehditty saada yhteiskuvaan. Yhteensä Eurajoen kirjastoissa työskentelee yhdeksän ihmistä.

Eurajoen kuulumisia selvitti AKE-ihminen Laura Tyysteri, laura.tyysteri@turku.fi.

Mitä kuuluu, Eurajoki?