Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppulan mukaan Turun kirjaston juttu on asiakas. ”Teemme kaiken sillä ajatuksella, että asiakas on tärkein ja kaiken kehittämisen tulee tapahtua siten, että se hyödyttää asiakasta.”

Turussa kirjastotoiminta onkin erittäin kattavaa ja ajatuksena on tavoittaa erilaiset asiakasryhmät monipuolisella kirjastotoiminnalla.

Lasten ja nuorten kirjastotyö tavoittaa Turussa tuhansia lapsia joka vuosi opetussuunnitelmaan kirjatun Elämyspolun kautta. LaNu-työhön kuuluu mm. vinkkaustoimintaa, mediataitojen opastusta ja esikouluikäisille vedettäviä Kirjastokursseja.

Lasten ja nuorten tapahtumatoiminta on vilkasta. Kesäkuukausia lukuun ottamatta satutunnit ja esitykset pyörivät jokaisessa kirjastossa kuukausittain. Loma-aikoihin räätälöidään tapahtumia lomalaisille ja kruununjalokivenä hohtaa Harry Potter -tapahtuma helmikuussa. Tapahtumia tehdään taidolla ja sydämellä, kirjallisuuteen liittyvä toiminta siivittää osaltaan lasten lainausta vuosittain kohti uusia huippulukemia.

Tapahtumia ja näyttelyitä järjestetään runsaasti kaikissa kirjaston toimipisteissä. Erityisinä tapahtumina ovat kärkihankkeet, joissa tuotetaan ohjelmaa lähinnä erilaisiin toistuviin vuosipäiviin tai teemaviikkoihin. Kärkihankkeiden vastuulla on myös teema- ja merkkivuosien ohjelma sekä ns. suurtuotannot. Vuonna 2020 suurtuotannon aihe on Kirjallisuus kohtaa musiikin.

Erityinen sijansa Turun kaupunginkirjastossa on erityispalveluita tarvitsevien parissa työskentelyllä. Maahanmuuttajien, seniorien, työttömien, vankien ja muiden erityisten ryhmien parissa työskentely on palkitsevaa ja sitä kautta saadaan kirjaston asiakkaiksi ihmisiä, jotka eivät itse helposti palveluiden pariin hakeudu.

Kirjaston lähipalvelut tavoittavat asiakkaita ympäri Turkua. Eri puolilla kaupunkia toimii kymmenen lähikirjastoa, joista kuusi on omatoimisia ja jotka siten ovat asiakkaiden käytössä melkein sata tuntia viikossa. Lisäksi kaksi kirjastoautoa vievät päivittäin kirjaston palveluja kaupungin ulompiin osiin. Omatoimisissa kirjastopalveluissa Turku on ollut edelläkävijä. Vasaramäen kirjasto muutettiin omatoimikirjastoksi 2014 ensimmäisenä kirjastona AKE-alueellamme. Vuonna 2020 Turku saa seitsemännen omatoimikirjaston, kun Aunelan kirjasto avautuu nuorisotilan yhteydessä.

Turun pääkirjaston lainausluvut ovat huippuluokkaa, viime vuonna lainoja tehtiin lähes 1,9 miljoonaa, selvästi enemmän kuin vaikkapa Oodissa tai Metsossa. Tämä mahdollistuu kattavalla kokoelmalla, laajoilla aukioloajoilla ja toimivalla asiakaspalvelulla.

Turku on alueen suurin kirjasto ja työllistää vakituisesti noin 150 kirjastoammattilaista. Turku vetää Vaski-kirjastojen 18 kunnan kirjastokimppaa ja vastaa yhteisjärjestelmien ylläpidosta.

Turku toimii myös Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella AKE-kirjastona, eli hoitaa alueellista kehittämistehtävää. Tämän tehtävän myötä AKE-työntekijät ovat vierailleet alueen kirjastoissa ja näitä esittelyjuttuja on kirjoitettu.

Esittelyjuttu Turusta päättää alueen kirjastojen esittelyjuttujen sarjan. Kaikki jutut löytyvät extranetin kirjastot-sivulta.

Vierailu Turun kirjastoon